Şanlıurfa'nın verimli ve geniş tarım arazilerine sahip olan Siverek ilçesinde, bilinçli tarım uygulamaları sonucunda binlerce kişi mevsimlik işçilikten kurtulmuş ve yerel ekonomi desteklenmiştir.
Siverek ilçesinin geniş ve verimli arazileri, son yıllarda özellikle kurutmalık domates üretimine yoğun ilgi göstermektedir. Dış ülkelerden gelen taleplerin artmasıyla birlikte, ilçede üretilen kurutmalık domateslerin pazarlama sorunu bulunmamakta ve bu ürünler yurt dışına ihraç edilmektedir. Yoğunca köyünde bulunan 500 dönümlük arazi, domates ekimine tahsis edilmiştir. Bu domatesler kavurucu sıcaklar altında toplandıktan sonra, işçiler tarafından bıçakla kesilip ikiye ayrılarak tuzlanmaktadır. Ardından, yaklaşık üç gün boyunca 45 derece sıcaklık altında güneşte kurutulmaktadır.
Domateslerin istenilen kıvama ulaşmasının ardından toplanarak torbalara konulur ve depolara taşınır. Bu aşamadan sonra tırlar vasıtasıyla İzmir ve Ege bölgesine gönderilir, buradan da Avrupa'ya ihraç edilirler. Siverek'in verimli toprakları sayesinde kurutmalık domatesler yüksek verim elde etmektedir. Yüksek ziraat mühendisi Yakup Denizedalan, bu noktada "500 dönüm arazi üzerinde domates ekimi yapıyoruz. Ekimden hasat dönemine kadar geçen süreçte 250 kişi çalışıyor. Bu yıl ilçede toplam 15 bin dönüm araziye kurutmalık domates ekimi gerçekleştirildi. Bu durum, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda istihdam olanakları da sunmaktadır" ifadelerini kullanmaktadır.
Son beş yılda ekim alanlarının genişlemesiyle birlikte kurutmalık domates üretimine olan ilgi artmıştır. Bu gelişme Siverek ve Güneydoğu bölgesi için olumlu bir adımdır ve ekonomiye önemli bir destek sağlamaktadır. Yalnızca kurutmalık domates üretimi alanında ilçede yaklaşık 2 bin kişi iş imkanı bulmaktadır. Bu durum, mevsimlik işçilik arayışında olan kişilerin kendi topraklarında çalışma fırsatını yakalamalarına olanak tanımaktadır. Siverek'in verimli toprakları, gelecek yıl yapılacak ekimlerle daha da verimli hale getirilecek ve üretim miktarının artacağı öngörülmektedir.