Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile tütün mamullerinin teşvik edilmesini ve özendirilmesini önlemek ve kayıt dışı tütün ticaretiyle mücadele etmek için yeni tedbirler alındı.

Nargile tütün mamulleri paketlerine içeriğindeki tütün oranının yazılması zorunlu olacak ve bu zorunluluğun denetimi için gerekli altyapı çalışmaları yapılacak.

31 Mart 2025'e Kadar Geçiş Süreci

Nargile tütün mamullerinin iç ambalajlarına üretim tarihi ve kodlama bilgisi yazılacak. Bu paketler silindir biçiminde olamayacak.

Takip ve izleme için sigara paketlerinde kodlama bilgisi genişletilecek. Sigara paketlerinde üretim hattı, makine numarası ve vardiya numarası gibi bilgiler ile en az "gün/ay/yıl" kodlaması zorunlu olacak. Diğer tütün mamullerinde de bu kodlama zorunlu kılındı.

Tütün mamullerinin teşvik edilmesini ve özendirilmesini önlemek amacıyla nargile tütün mamulleri üretiminde renklendirici kullanımı yasaklanacak ve sigara filtrelerinin silindirik form dışında herhangi bir şekle sahip olamayacağı belirtildi.

Firmalara ürünlerini düzenlemelere uygun hale getirmesi için 31 Mart 2025 tarihine kadar süre tanındı. Bu tarihten sonra uyumsuz ürünler piyasada bulunamayacak.

Uygulamadaki Sorunlar Gideriliyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yönetmelikte uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi ve bazı unsurların eklenmesi amacıyla düzenlemeler yapıldığını belirtti. Yumaklı, "Tütün mamullerinin üretim ve piyasaya arzında bazı düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Tütün mamulü ticaretinde kayıt dışılığı önlemeye yönelik etkin bir takip mekanizması oluşturuyor ve özendirici unsurları ortadan kaldırıyoruz," dedi.

Kaynak: (Haber Merkezi)