IARC tarafından yapılan ve The Lancet Respiratory Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 2022 yılında hava kirliliğine maruz kalma nedeniyle yaklaşık 200 bin adenokarsinom vakası tespit edildi. Bu vakaların büyük bir kısmı Doğu Asya’da, özellikle Çin’de görüldü.
Araştırmanın baş yazarı ve IARC’nin kanser gözetimi bölüm başkanı Dr. Freddie Bray, The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, bulguların akciğer kanserine yol açan risk faktörlerinin yakından izlenmesi gerektiğini gösterdiğini belirtti. Sigaranın ana etken olmadığı toplumlarda, hava kirliliği gibi diğer potansiyel nedenlerin detaylı incelenmesi gerektiğini vurguladı.
Sigara kullanımının azalmasına rağmen, sigara içmeyen bireylerde akciğer kanseri vakalarının artış gösterdiği dikkat çekiyor.
Son 40 yılda birçok ülkede erkeklerde akciğer kanseri oranları düşerken, kadınlarda bu hastalığın yaygınlığının artmaya devam ettiği gözlemlendi.
IARC, sigara kullanımındaki değişimler ve hava kirliliğine maruz kalma oranlarının, akciğer kanseri türlerinin görülme sıklığını etkilediğini belirtti. Bilimsel araştırmalar, hava kirliliğinin adenokarsinom riskini artırdığını ortaya koyuyor. Özellikle sigara içmeyen bireylerde görülen adenokarsinom vakalarının yüzde 53 ile yüzde 70’inin hava kirliliğiyle bağlantılı olduğu tahmin ediliyor.