Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konuya ilişkin bilgiler verdi.
"Sıcaklık artışı ile birlikte terleme ve cildimizden sıvı kaybı meydana geliyor. Bu durum ani tansiyon düşmelerine, kalbe giden kan akışının azalmasına ve kalp krizi riski gibi hayatı tehdit eden hastalıklara yol açabiliyor.
Sıcaklığa maruz kalma arttıkça önce yorgunluk, bitkinlik gibi sıcak çarpması belirtileri ortaya çıkar. Terleme ve sıvı kaybı telafi edilmezse sıcak krampları ve ani bayılmalar görülebilir. Terleme ve sıvı kaybı başladığında yerine koymak en önemli korunma tedbiridir. Sıcaklığa maruziyetin ilk zamanlarında tehlikeli belirtiler daha fazla görülür. Zamanla vücudumuzun adaptasyon mekanizmaları devreye girerek bu belirtiler biraz azalır.
Sıcaklık artışı ile damarlarda genişleme, terleme ve su ile tuz kaybı meydana gelir. Sıcaklığa maruziyet ve terleme devam ettikçe damar içindeki kan miktarı koyulaşır ve bunun sonucu olarak önemli organlara giden kan miktarında azalma olur. Bu durum kalp krizi, felç ve bayılma gibi ölümcül belirtilere yol açabilir. Yaz dönemlerinde özellikle yaşlı hastalar, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü ve kalp hızını etkileyen ilaç kullananlar sıcaklıklara daha fazla dikkat etmelidir.
Ayrıca, sıcaklıkla birlikte ultraviyole ışınlarına maruz kalma neticesinde güneşten korunamayan vücut bölgelerinde, özellikle yüz bölgesinde cilt kanseri riski artar. Özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu öğle saatlerinde korunmasız uzun süre maruziyet sonucunda ciltte yanıklar ve kızarıklıklar, uzun dönemde de cilt kanseri görülebilir. Bu durumu önlemek için güneşten koruyan kıyafetler ve cilt koruyucu kremler kullanılabilir.
Sıcaklıkla birlikte aşırı terleyen bölgelerde mantar enfeksiyonları belirgin artış gösterir. Terleme bölgelerinde mantar enfeksiyonunu azaltmak için uygun kıyafetler seçilebilir. Pamuklu, terlemeyi çabuk emen ve hızlı kuruyan kıyafetler tercih edilmelidir.
Artan sıcaklıklar migren hastaları için de atakları tetikleyen bir faktör olabilir. Isı ve nem artışının, baş ve yüz bölgesine sıcak maruziyetinin migren atak sıklığını belirgin derecede artırdığı gösterilmiştir. Bu hastaların sıvı kaybına ve sıcak havalara daha fazla dikkat etmeleri önemlidir.
Ayrıca, yaz aylarında klimaların yoğun kullanımı burun kanamalarını artırıyor. Burun, kan damarları açısından çok zengin bir yapıya sahip olduğu için kuru ve sıcak hava burun içindeki koruyucu tabakanın zayıflamasına neden olarak burun damarlarının çatlamasını ve kanamasını tetikliyor." dedi.