Şanlıurfa, Türkiye'nin yemeklik pul biber ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Bazı aileler isot üretimini ticari olarak yaparken, diğerleri kendi ihtiyaçlarını karşılamak için biber kurutuyor.

İsot Nasıl Üretiliyor?

Biber sezonunun başlamasıyla Şanlıurfalılar, pazardan aldıkları çuvallar dolusu biberi evlerine veya arazilere götürerek isot üretim sürecine başlıyor. Bu biberler, renklerine göre kırmızı, mor ve siyah olarak üçe ayrılıyor. Kırmızı isot kebap ve yemeklerde, mor isot lahmacunda, siyah isot ise yoğun acılığı nedeniyle genellikle çiğköfte yapımında kullanılıyor.

Şanliurfa’da Aci Serüven Başladi2

Tarladan toplanan Urfa biberleri, sebze ve meyve hallerine getirilip çuvallarla satışa sunuluyor. Satın alınan biberler, tohumlarından ayrıldıktan sonra makineler kullanmadan parçalanıp temizleniyor. Ardından, bu biberler temiz bir bez üzerinde doğal ortamlarda kurutuluyor. Hafifçe nemlenen biberler torbalara konularak hava almayacak şekilde terletiliyor.

Biberler, güneş gören düz alanlarda üç gün boyunca kurumaya bırakılıyor. İlk gün toplanan biberler kırmızı, ikinci gün mor, üçüncü gün ise siyah renkte oluyor. Kurutulan biberler dövülüp zeytinyağı ve bir miktar tuz eklenerek isot haline getiriliyor.

Şanliurfa’da Aci Serüven Başladi4

Torbalarda 2-3 günde bir havalandırılan biberler, istenen renk ve kıvama gelinceye kadar bu işlemlerden geçiriliyor. Son aşamada, biberler makinelerde çekilerek inceltilip pul biber veya isot haline getiriliyor.

İsot Sezonu ve Satışlar

İsot sezonuna kadar sera biberleri ithal edilirken, Ağustos ayının sonlarında Şanlıurfa ve çevresinde yetişen biberler işlenip Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

Şanliurfa’da Aci Serüven Başladi3

Şanlıurfa’da isot satıcılığı yapan Ahmet Ölmez, sezonun başlamasıyla birlikte biber fiyatlarının 16-18 TL arasında olduğunu belirtti. Ölmez, satışların yoğun olduğunu ve talebin yüksek olduğunu ifade etti. Biber kurutmak isteyenlere bir an önce harekete geçmelerini tavsiye eden Ölmez, ilerleyen günlerde fiyatların artabileceğini de ekledi.

Şanliurfa’da Aci Serüven Başladi6

Ölmez, biber kurutma sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın biberin rengini doğru tutturmak olduğunu vurguladı. Koyu siyah biberlerin çok acı olacağını, morlaşan biberlerin ise ideal kıvamda olacağını söyledi. Biberlerin düzenli kontrol edilmesi gerektiğini, aksi takdirde biberlerin yenilemez hale gelebileceğini belirtti.

Şanliurfa’da Aci Serüven Başladi5

Kaynak: İLKHA