AA'nın haberine göre, teklifle Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Buna göre, kanunun amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek.
Sahipsiz hayvanlarla ilgili yürütülecek çalışmalarda tereddüt yaşanmaması için kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu getirilecek. Bu doğrultuda "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açıkça tanımlanacak.
Uygulamada yaşanabilecek tereddütlerin önüne geçmek ve "yakala-kısırlaştır-sal" yönteminin kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılacak. Hayvan bakımevi, "Bakanlıktan izin alınarak kurulan, hayvanların sahiplendirilene kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis" olarak tanımlanacak.
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakımevlerine toplanıp rehabilite edilerek sahiplendirilene kadar bakılması öngörüldüğünden, bakımevleri dışında hayvan bakımının yasal sorumluluk alarak sahiplenme suretiyle mümkün olacağı ilkesi benimsenecek. Kanun'daki "Evcil hayvanlar, türüne özgü yaşam şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi kaldırılacak.
Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak sahipsiz hayvanlar için bakımevleri kuracak, bu hayvanların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak ve eğitim çalışmaları yürütecek.
Bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek. Rehabilite edilen köpekler sahiplendirilene kadar bakımevlerinde barındırılacak. İnsan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olan ya da sahiplenilmesi yasak olan köpekler için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi kapsamında ötenazi uygulanabilecek.
Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin işlemlerinde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri alabilecek.
"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeğin bakımevi dışında bir yere bırakılması" yasak kapsamına alınacak. Bu düzenlemeyle sahipsiz hayvanların toplanması, bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilene kadar bakımevinde tutulması konusunda yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeleri sağlanacak.
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 5. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Komisyonun yerini almaması üzerine Bozdağ, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.