Şahin, "Artık kantarın topuzu iyice kaçtı. Yaptığımız yapıcı uyarılar dikkate alınmadı. İstanbul ve Ankara’da gündüz kuşağı programı yayınlayan kanalların üst düzey yöneticileriyle birçok kez toplantılar yaptık, ancak düzelme olmadı. Yeni yayın dönemi başladı, artık son aşamaya geçiyoruz. RTÜK’e yönelik 'yasakçı' eleştirilerine aldırmadan sert ilke kararları belirledik. Bu programlarla ilgili kararlı adımlar atacağız" ifadelerini kullandı.

Çocuk ve gençlere yönelik önlemler

Şahin, özellikle çocuk ve gençlerin ruhsal ve fiziksel gelişimlerine zarar verebilecek içeriklere karşı daha sert tedbirler alacaklarını vurgulayarak, şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını belirtti. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında daha önce alınan ilke kararlarının uygulanmaya devam edeceğini ve yeni yayın döneminde daha sıkı takip edileceğini ifade etti.

Şiddet içeriklerine sert yaptırımlar

Şiddeti özendiren ya da kanıksatan sahnelerle ilgili olarak izleme uzmanlarının raporlar hazırladığını söyleyen Şahin, "Üst Kurul toplantılarımızda şiddet içeriklerine karşı sert yaptırımlar uyguluyoruz. Üst sınırdan verilen müeyyideleri gevşetmeden devam edeceğiz. Şiddeti olağanlaştıran hiçbir yayıncıya taviz vermeyeceğiz" dedi.

Bilimsel çalışmalar yolda

RTÜK ayrıca, çocukların ekran başında olduğu saatlerde şiddet içeren haberlerin sunumuna yönelik bilimsel bir çalışma başlatmayı planlıyor. Şahin, bu konuda akademisyenler, STK’lar ve uzmanlarla bir araya gelerek, haberlerde şiddet içeriklerinin standart bir formatta sunulmasını amaçladıklarını belirtti. Sorumsuz ve bilinçsiz yayınlara karşı tahammüllerinin olmadığını da ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi