Bu düzenlemeye göre, ticari, zirai ya da mesleki faaliyetleri dolayısıyla ilk defa gelir vergisi mükellefi olan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç yıl boyunca kazandıkları 75 bin TL'ye kadar gelir vergisi muafiyeti tanınıyordu. Ancak, 7440 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle bu tutar, 2023 yılından itibaren uygulanmak üzere gelir vergisi tarifesinin ikinci dilimine çekildi ve 2024 yılı için 230 bin TL olarak belirlendi.

Düzenleme kapsamında genç girişimcilere sağlanan bu kazanç istisnası, her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılarak gelir vergisi tarifesinin ikinci dilimine endekslendi. Böylece, genç mükelleflerin istisnadan güncel şartlara uygun şekilde faydalanması mümkün hale getirildi. Ayrıca, yeni tebliğ ile önceki istisna tutarı da bu güncel tutara göre revize edildi.

Bir diğer önemli değişiklik ise, basit usule tabi olup genç girişimci kapsamında olan mükelleflerden, gerçek usule geçenlerin kalan süre boyunca genç girişimci kazanç istisnasından yararlanmalarına yönelik bir düzenleme oldu.

Editör: Murat Tanrıkulu