Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, dil ve konuşma terapistleri, diyetisyenler, ebeler, ergoterapistler, fizyoterapistler, hemşireler ve eş değer sağlık memurları, klinik psikologlar, odyologlar ve podologlar, mesleki yetkinlikleri doğrultusunda "sağlık meslek hizmet birimi" açarak, bakanlıktan alacakları ruhsat ile serbest çalışabilecek.

Bu düzenleme ile daha önce “Sağlık Kabinleri Hakkında Genelge” kapsamında serbest çalışabilen ebe, hemşire ve toplum sağlığı bölümü mezunu sağlık memurlarına, hemşireliğe eş değer sağlık memurları ve ebeler de dahil edildi.

Sağlık Meslek Hizmet Birimleri Açılacak

Yönetmeliğe göre, aynı meslek unvanına sahip en fazla üç sağlık çalışanı bir araya gelerek müşterek sağlık meslek hizmet birimi açabilecek. Her bir sağlık meslek mensubu için ayrı ayrı ruhsat düzenlenecek.

Yeni birimlerin açılmasıyla, yalnızca ilgili meslek dallarına değil, aynı zamanda destek hizmetleri alanında da yeni iş fırsatları doğacak. Bu kapsamda, sekreter, temizlik görevlisi ve destek sağlık personeli için de istihdam alanları oluşturulacak. Ayrıca, fizyoterapistler yanında fizyoterapi teknikerleri, klinik psikologlar yanında psikologlar, odyologlar ile odyometri teknikerleri, ergoterapistler ile ergoterapi teknikerleri çalışabilecek.

Yetki Kapsamı ve Denetim Mekanizması

Yeni düzenlemeyle sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca meslek yetkisi dahilinde hizmet sunulabilecek. Hekim tarafından tanı konulan hastalara tedavi planı veya reçete doğrultusunda hizmet verilecek, ancak yetki dışına çıkan herhangi bir tıbbi uygulama, ilaç, tıbbi malzeme, kozmetik ürün veya gıda takviyesi satışı yapılamayacak.

Her sağlık meslek hizmet birimi belirlenen standartlara uygun donanıma sahip olacak ve verilen hizmetler kayıt altına alınacak. Sağlık çalışanları, hastaları her işlem öncesinde bilgilendirmek ve onay almakla yükümlü olacak. Hasta hakları korunacak, talep ve şikayet mekanizmaları açık tutulacak.

Her sağlık meslek hizmet biriminde, "T.C. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184" ibaresinin yer aldığı entegre karekod uygulaması zorunlu olacak. Ayrıca, tabelalarda “Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi” ifadesi bulunacak. Bakanlık tarafından ruhsatlandırılan bu birimler düzenli olarak denetlenebilir ve izlenebilir olacak.

Sağlık Bakanlığı, tıbbi endikasyon ve uygulamaların kontrolünü sağlamak amacıyla sağlık kurumları ve üniversitelerden uzmanlardan oluşan en az üç kişilik denetim komisyonları oluşturacak. Bu komisyonlar, mevzuata uygunluğu denetleyerek sağlık meslek mensuplarının faaliyetlerini düzenli olarak inceleyecek.

Sağlık Bakanı’ndan Açıklama

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yönetmelik değişikliğine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle;

  • 9 sağlık meslek grubuna yaklaşık 420 bin yeni istihdam alanı oluşturuyoruz.

  • Sağlık hizmetlerini daha erişilebilir ve yaygın hale getirecek düzenlemeleri hayata geçiriyoruz.

Bizler, millete hizmetin boynumuzun borcu olduğuna inanıyor, bu sorumlulukla var gücümüzle çalışıyoruz. Yeni yönetmeliğin ülkemiz, milletimiz ve sağlık camiamız için hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Kaynak: AA