Yazan: Musa ÇELEBİ
Rahmetli Yağmur, Bismil Haber Gazetesi sahibi ve çalışanları seviyordu. Bismil Haber, toplum yararına hizmet eden, Bismil’in adını Dünyaya ve Türkiye’ye yayan bir basın kuruluşunu seviyoruz. Diyordu.
Allah rahmet eylesin.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kan davalı onlarca aileyi barıştırarak 'Barış Elçisi' ünvanını alan Reşkotan Aşiretinin lideri Hüseyin Yağmur, Batman'da tedavi gördüğü hastanede 13 Temmuz 2012 tarihinde hayatını kaybetmişti.
Üç gün yoğun bakımda kalan ve doktorların yüzde 3 ölüm ihtimali verdiği ameliyatın ardından güzel insan, Yağmur kurtarılamayarak hayata gözlerini yumdu. Tedavi gördüğü hastaneye günlerce 24 saat aralıksız akın eden yakınları ve sevenleri, bol bol sağlığına kavuşması için o gün dua ettiler. Hastane önü ana baba günüydü.
AK PARTİ ESKİ İLÇE BAŞKANI VEYSEL YAĞMUR’UN BABASIDIR
Bismil'in Yağmur (Dırıke) Köyü'ndeki aile mezarlığına gözyaşları ile binlerce insan tarafından defnedilen 61 yaşındaki Hüseyin Yağmur’u sevenleri onu son yolculuğuna uğurlandılar.
GERİYE 23 ÇOCUK VE GÖZÜ YAŞLI HAYAT ARKADAŞINI BIRAKTI.
Geride 23 çocuk ve gözü yaşlı hayat arkadaşını bırakan Yağmur'un taziyesi Bismil'e bağlı Yağmur (Dırıke) Köyü'nde yapıldı, binlerce kişi taziyesinde Fatiha okudu.
BARIŞ ELÇİSİ YAĞMUR’UN YAPTIĞI BİR BARIŞ ÖRNEĞİ;
Batman'da 19.07.2010 tarihinde, 3 kişinin ölümü ve 12 kişinin yaralandığı akrabalar arasındaki silahlı kavganın taraflarının barıştırılmasında da aktif rol alan Hüseyin Yağmur, 15.01.2012 günü Maliye bakanı Mehmet Şimşek'inde katıldığı "Kur'anlı Barış Töreni'nde" tarafların barışmasını sağlamıştı.
61 YAŞINDA VEFAT ETTİ.
23 çocuk babası olan, 1951 doğumlu, 61 yaşında hayata gözlerini yuman Hüseyin Yağmur, DYP Bismil İlçe yönetiminde kurul üyeliği, 3 dönem köy muhtarlığı, ANAP yönetim kurulu üyeliği, AK Parti Bismil ilçesinde ilçe kurucu üyesi ve Hukuki işlerden sorumlu başkan yardımcısı ve son olarak 2 dönem AK Parti İlçe Başkanlığı görevinde bulundu. Merdanoğlu ailesi ile birlikte Ak partide siyaset yürüttü.
Köyleri ismi Kürtçede ‘Dırık’ yani Diken
Türkçede ismi ‘DİKENLİ KÖYÜ idi. Sonra Valilikte soyismi gibi ‘YAĞMUR’ köy yaptı.
"Reşkotan Aşireti o gün liderlerine ağlamıştı"
Reşkotan Aşiretinin lideri olan Hüseyin Yağmur'un büyük oğlu Muhtar Abdurrahman Yağmur, Babasının tüm bölgede son derece sevildiğini ve saygın bir kişiliğe sahip olduğunu belirten Yağmur; "Barış davalarında aranılan isim oldu. Bizler de babamızın bize bıraktığı manevi değerlere daha fazla sahip çıkarak ona layık olmaya çalışacağız.
REŞKOTAN AŞİRETİ KİMDİR?
Reşkotan aşireti aslen Hakkari kökenli bir aşirettir. Aşiret ismini Reşko ilk ismini (Uludoruk) dağından alır. Kürtçe de ''ti'' eki aidiyet belirtir. Bu yüzde halk arasında ''Reşkoti'' veya ''Reşkota ,''Reşkotan''diye ifade edilir.
Oturduğu bölgede çıkan bir olay yüzünden aşiret orayı terk etmiştir. Göçebe bir aşiret olduğu için birçok yerde bulunan aşiret son olarak büyük çoğunluğu Batman, Beşiri, Bismil Yağmur ( Dırıkı) ve Diyarbakır çevresinde iskan edilmiştir.
Reşkotanlar geçmişte sürekli devlet aleyhine faaliyetlerde bulunmuştur. Osmanlı hükümeti Kürt aşiretlerinin ıslahatı konusunda bu aşirete ayrı bir parantez açmıştır. Reşkotalılar kafası serttir. Bu doğrultuda hükûmeti zorlayan aşiretlerin başında gelir. Son olarak 7 Ağustos 1925'te bölgede etkin olan Raman aşiretiyle birleşip isyan etmiş. İsyan güçlükle bastırılmıştır. Ayrıca Reşkotan aşireti en büyük Kürt aşiretlerden birisi olan Etmaneki aşiretiyle çatışmıştır. Çatışma sebebi o zamanlar Reşkotan aşiretini liderliğini yapan Filîtê Quto'nun Etmaneki kervanının önünü kesmesiyle meydana gelen olaylardır.
Tam kesin olmamakla beraber 1900 ile 1910 yılları arası olduğu tahmin edilmektedir. Kürt şairleri tarafından bestelenen Filîtê Quto bestesi Etmanekilerle Reşkotanlar arasında meydana gelen bir çatışmayı konu alır.
Kaynak: wikipedia
REŞKOTA DESTANLARI
Destanlar Ağıtlar
1-Filîtê Quto ( Filiti kıto)
2- Bave Fexriya (Şıvan Perver Seslendirmiştir)
3-şerif u koçero ağıtı
4-Trt kürdi Filîtê Quto filmi 2022
HÜSEYİN YAĞMUR SİYASİ VE TOPLUMSAL BAŞARISI BULUNAN KİŞİLİKTİR
Toplum tarafında sevilen Hüseyin Yağmur, siyasi ve toplum içerisinde barış elçiliği ve başarılı hayatı nedeniyle, Reşkotan aşireti başına getirildi.
Yağmur, Yaşadığı süreçte, Aşiretini Devletle barışık içinde yürüttü. Siyaseti ANAP ve Ak parti içerisinde yaptı.