Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan "4054 sayılı Kanun Uyarınca Anonim ve Limited Şirketlerin Yapacakları Ödemelere İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Daha önce, yeni kurulan anonim ve limitet şirketlerin ortaklık sermayelerinin on binde dördü, ticaret sicili harçlarını tahsile yetkili birimlerce Rekabet Kurumu adına tahsil ediliyordu. Yapılan değişiklikle, şirket kuruluşu ve sermaye artırımı işlemleri Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden gerçekleştirilirken, bu ödemeler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından işletilen HTS ara yüzü kullanılarak da yapılabilecek.

Bu yöntemle, banka ve kredi kartı ile yapılan tahsilatlar Kurum hesabına aktarılacak, diğer uygulama detayları ise TOBB ve ilgili tahsilat birimi arasında yapılacak protokollerle belirlenecek.

Şirket kuruluşu ve sermaye artırımı işlemlerinde, HTS tarafından düzenlenen makbuzda, ortaklığın ticaret unvanı, ödeme tutarı ve ödemenin Kurum adına yapıldığı bilgileri yer alacak. Tescil başvuruları sırasında bu makbuz, talep edilen diğer belgelerle birlikte Ticaret Sicili müdürlüklerine sunulmak zorunda.

Ayrıca, MERSİS üzerinden yapılan işlemlerde Rekabet Kurumu payı ödenmeden tescil işlemi tamamlanamayacak. Tebliğ ile HTS üzerinden yapılan tahsilatların makbuzlarının tanımı genişletilerek, sistem üzerinden ödeme yapıldığını gösteren belge de makbuz olarak kabul edilecek.

Kaynak: AA