Diyarbakır’da domates kurutma işi Avrupa’ya açıldı Diyarbakır’da üretilen domatesler, Avrupa ülkelerine ihraç edilmek üzere kurutuluyor. Kurutulan domateslerin bir kısmı İtalya’da pizza yapımında kullanılıyor. Domates kurutma işi, bölgede yüzlerce kişiye istihdam sağlıyor.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Topraktaş Mahallesi’nde, her yıl dünya mutfağına giren domatesler, güneş altında kurutularak Avrupa’ya gönderiliyor. Kentteki hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması, domates kurutma işini kolaylaştırıyor. İşçiler, tarlalardan getirdikleri domatesleri bıçaklarla kesip tuzlayarak 6 gün boyunca güneşte bekletiyor.
İzmir’den Diyarbakır ve Mardin bölgelerine gelerek domates yetiştiriciliği yapan Gıda Mühendisi İsmail Mürselim, kendi ürettikleri domatesleri kurutarak Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi. Mürselim, “5 yıldır Diyarbakır ve Mardin bölgesinde hem domatesin yetiştirilmesinde hem de kurutmasını gerçekleştiriyoruz. Şu an bulunduğumuz arazide kendi ürettiğimiz domatesleri kesip kurutuyoruz. Kuruttuğumuz domatesleri Avrupa ülkeleri olmak üzere ağırlıklı olarak İtalya, İngiltere, Almanya ama genelde İtalya’ya ihraç ediyoruz” dedi.
Mürselim, günlük 100 ile 150 ton arasında domates kuruttuklarını belirterek, “Topladığımız ürünleri o gün içerisinde kesip tuzlayıp kurutmaya bırakıyoruz. 5-6 gün içerisinde kuruyan domatesleri çuvallayıp depolara alıyoruz. Ondan sonra işlenmek üzere fabrikaya sevk ediyoruz. Domatesleri kesme alanında 80 kişi çalışıyor, tarlada toplama yapan 180-200 kişi çalışıyor. Ortalama 300-350 kişi ile çalışıyoruz” diye konuştu.
Mürselim, domateslerin üretiminde herhangi bir kimyasal madde kullanmadıklarını vurgulayarak, “Tarlaları hazırladıktan sonra şubat ayında Diyarbakır’a geldik. Buradaki bütün her şeyi biz kendimiz organik olarak hiçbir kimyasal madde kullanmadan ektik. Ondan sonra sertifikalandırılıp piyasaya sürülüyor. Domateslerin bozulmaması için üstlerine tuz atıyoruz organik yaptığımız için. Kimisi kimyasal madde kullanıyor ama biz kullanmıyoruz” dedi.
Domates kurutma işi için Diyarbakır’a gelen işçilerden Fatma Gencer ise ailece bu işten geçimlerini sağladıklarını ifade etti. Gencer, “Buraya bu sıcak havalarda gelip çalışıyoruz. Burada çeşitli kronik rahatsızlığı olan yaşlılarımızda var onlar da çalışıyor sıcak havada. Bizim memlekette domates yetiştiriciliği olmadığı için mecbur buraya gece saat 03.30’da kalkıp kendimize harçlık çıkarmaya çalışıyoruz. Akşam da 20.00 gibi buradan çıkıp evimize gidiyoruz. İşten sonra eve gidip yorgun yorgun evde de ev işleri ile uğraşıp gece 00.00’da yatıyoruz. Burada domates kesiyoruz. Yevmiye olarak değil, kendimiz ne kadar çok yaparsak o kadar para kazanıyoruz. Güzel iş ama bu sıcakta yoruluyoruz” şeklinde konuştu.
Gencer’in babası Aziz Gencer de “İşlerimiz çok iyi gidiyor. Bu yıl hem yevmiye hem de ne kadar çok kasa yaparsak o kadar para alıyoruz. Kasası bu yıl 5 lira biz daha üstünü alıyoruz. Sabah saat 03.00’da burada oluyoruz. Akşam 20.00’da evde oluyoruz. Öğlen de güneşten dolayı 2 saat molamız var. Bu sıcak havada zor oluyor ama çocuklarımız okuduğu için mecbur çalışıyoruz” dedi. (İHA)