Pamuk hasadının devam ettiği Batman’da, çiftçiler pamuk kalitesinin yüksek olduğunu vurgularken, artan maliyetler nedeniyle fiyatların yeterli olmadığını ifade etti. Üreticiler, son 3-4 yılda pamuk fiyatlarının değişmediğini, buna karşın akaryakıt, gübre, ilaç ve tohum gibi maliyetlerin yüzde 200'ün üzerinde arttığını dile getirerek, bu artışların alım fiyatlarına da yansımasını talep etti.

Hasat Yapan Pamuk Ureticileri Pamuk Kalitesi Iyi Ama Fiyat Dusuk 4258Bf77

Fiyat Artışları Üreticiyi Zorluyor

Çiftçiler, son üç yılda pamuk fiyatının 20 lira civarında kaldığını, bu yıl ise 25-26 liraya yükseltilmesinin bir nebze olsun rahatlama sağladığını belirtti. Ancak, devletin üç yıldır artmayan dekar başına verilen 1,60 liralık desteğin 3 liraya çıkarılmasını talep ediyorlar. Üretici Nevzat Yılgın, gübre, ilaç ve akaryakıttaki büyük zamların pamuk fiyatına yansımadığını, bunun çiftçiliği bitirme noktasına getirebileceğini söyledi. Yılgın, "Bu şartlar altında çiftçilik yapmaya devam etmek zorlaşıyor. Devletin, fahiş fiyat artışlarına müdahale etmesi gerekiyor," dedi.

Hasat Yapan Pamuk Ureticileri Pamuk Kalitesi Iyi Ama Fiyat Dusuk C8Dc5455

Pamuk Kalitesi Yüksek Ama Fiyatlar Tatmin Etmiyor

Çiftçi İbrahim Erin ise pamuk kalitesinin iyi olmasına rağmen fiyatların üreticiyi tatmin etmediğini belirtti. Erin, "Gübre, ilaç ve akaryakıta yapılan zamlar çok yüksek. Devletin pamuk üreticilerine verdiği destek yetersiz ve yıllardır değişmedi. Bu desteklerin artırılmasını ve maliyetlerle orantılı hale getirilmesini talep ediyoruz," ifadelerini kullandı.

Hasat Yapan Pamuk Ureticileri Pamuk Kalitesi Iyi Ama Fiyat Dusuk B0Ce6443

Kaynak: İLKHA