Bismil ovası Diyarbakır’ın doğusunda, Dicle Nehri ile kuzeyden Dicle’ye kavuşan çayırları ve tarım alanlarını içine alan geniş bir ovadır. 

Eski Ziraat Odadı Başkanı Ay, Sulama kanalları, Bölgeye hayat verdi

Barajların geçici olarak değil, tam bitmesi durumunda bölgeye hayat vereceğini ifade eden Bismil eski Ziraat odası başkanı Hibetullah Ay, Kralkızı ve Dicle barajı Bismil Barava bölgesine Pınarbaşı köyü ve çevreleri köylere geçici değil, sulama kanallara ve sifonlara tam ve düzenli su bırakması için Siyasilerle görüştüğünü ifade etti.

I M G 7371

 Hibetullah Ay, Çiftçi yüksek elektrik fiyatlarında tarlasını sulayamaz duruma düştü, sulama kanallarına hız verilmesi gerektiğini hem yetkililerle ve hem Diyarbakır milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Suna Kepolu Ataman ile Ak parti İl başkanları Raşit Ocak ve Mehmet Ali Dündar ile görüştüğünü ifade etti. 

Yer altı suları korunuyor

Bismil ilçesine ana kanallara ve 38. Sifona su verildiği, fakat diğer yerlerin sifonlarında su bırakılması gerektiği ifade eden çiftçi ve eski Ziraat odası başkanı Hibetullah Ay, Kaç dönem ziraat odası başkanlığı yaptım. Bu sulama Kanalları ile  birlikte, Çınar, Bismil ilçesindeki yer altı sularının kullanımını azaltacağından korunmasına katkı sağlayacağı ifade etti. Fakat Bakanımızdan, Milletvekilimiz DSI yetkililere çağrımız, sulama kanalların yapımına hız verilmesidir. Yıllarca bitmesi gereken sulama baraj ve kanallarımız bir türlü bitmedi. Diye konuştu. 

I M G 7369

Diyarbakır Ak parti Milletvekili Suna Kepolu Ataman, ilimiz Bismil Ovası’nın tarımsal sulamada arzulanan seviyeyi yakalayacağını kaydederek, “Bismil Ovamız, GAP’a kavuştu” benzetmesi yaptı. 

Bismil Ovası, kapsamı Çınar, Bismil, Batman ve Silvan topraklarını bir kısmı kapsıyor. 

Bismil Eski Ziraat Odası Başkanı Hibetullah Ay, aşağıda isimleri belirtilen Ak parti milletvekili Galip Ensarioğlu, Suna Kepolu Ataman ile Ak parti Diyarbakır il başkanı Raşit Ocak ve Mehmet Ali Dündar ile konuştuğunu ifade ederek, siyasilerin konuşmalarını Bismil Habere anlattı. 

Milletvekili Kepolu Ataman, Dicle nehri doğal yaşam açısından en önemli nehir olduğunu ifade ederek, bölgenin hayat kaynağı olduğunu, bu alanlarda Dicle geniş menderesler yaparak akar. Dedi. 

Suya erişim sorunu nedeni ile yine su politikaları yürütüldüğünü ifade eden Ak parti Diyarbakır Milletvekili Kepolu, Devletimiz suyu özellikle tarımda verimli kullanmak için yeni yatırımlar üretilmeye devam ediliyor. Dedi.

Kepolu, Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ile birlikte bu amaç doğrultusunda depolama tesislerinin sayısını arttırdı ve basınçlı borulu sistemlerini yaygınlaştırmaya devam ediyor. Diye konuştu. 

I M G 7372

Milletvekili Ensarioğlu: Şehrimize önemli yatırımlar yapıldı

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kralkızı Barajı, Diyarbakır ili sınırları içerisinde Diyarbakır'a 81 km, Dicle ilçesine 6 km mesafede Dicle Nehri'nin ana kolu olan Maden Çayı üzerinde yer alan, Kralkızı Dicle Projesi kapsamında verimli tarım arazilerini suyla buluşturmaya devam edecek. 218 kilometrelik yapay nehir tamamlandı. Dedi.

Ensarioğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce Diyarbakır'da yürütülen projelerle, yaklaşık 4 milyon dekar toprak suya kavuşturulacak. Bu sayede 450 bin kişiye iş imkanı sağlanacak. Diye konuştu. 

I M G 7373

İl Başkanı Raşit Ocak, Kanal, Kralkızı ve Dicle barajı tünelleri vasıtasıyla aldığı suyu Diyarbakır Çınar ve Bismilin verimli topraklarına ulaştırıyor. Böylelikle Diyarbakır’ın verimli toprakları, suyla buluşarak bereketine bereket kattı.

Çiftçiye rahat nefes aldırdı

Ak parti il SKM başkanı ve il siyasi hukuk işleri başkanı Mehmet Ali Dündar, Diyarbakır'da Kralkızı ve Dicle barajlarındaki suyu Kayapınar, Ergani, Çınar ve Bismil ilçelerine taşıyacak 218 kilometrelik cazibe ana kanalının ise inşaatın fiziki gerçekleşme oranının bittiğini söyledi. 

Dündar, Tarım arazilerini suya kavuşturan kanal ile çiftçiye rahat nefes aldırılması amaçlandığı ifade ederek, Bereket baraj ile çiftçilerin gelirinin artması da bekleniyor.

Muhabir: İrfan Gültekin