1972 yılında Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde doğan Neşe Alten, Bursa Uludağ Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra Diyarbakır’ın Bismil ilçesi Çavuşlu İlkokulu'na atandı. Neşe Alten (21), 30 Eylül 1993 tarihinde babası Hasan Alten ile okulun bulunduğu kırsal Çavuşlu Mahallesi'ne geldi.

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 1

İlk görev yeri olan Çavuşlu İlkokulunda öğretmenlik yapmaya başlayan Alten, henüz 26 günlük öğretmenken babası Hasan Alten ile birlikte PKK mensupları tarafından 26 Ekim 1993'te katledildi.

NEŞE ALTEN BİSMİL’DE ŞEHİT EDİLDİĞİ YERDE ANILDI

26 Ekim 1993 tarihinde babası ile beraber katledilen şehit Öğretmen Neşe Alten için kendi adına şehit edildiği yerde yaptırılan anıtın önünde anma töreni düzenlendi.

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 9

Bismil Kaymakamlığı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen anma törenine Bismil Kaymakamı Recep Hasar, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Haydar Dursun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülaziz Doğan, İlçe Emniyet Müdürü Vekili Serdar Elitok, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, Şehit Öğretmen Neşe Alten’in görev yapmış olduğu Çavuşlu İlkokulu'nun öğretmen ve öğrencileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 6

Şehit Öğretmen Neşe Alten’i anma etkinliği İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Neşe Alten’in ilkokul öğrencisi iken öğretmenine hitaben yazmış olduğu ve birinci seçilen kompozisyonu Çavuşlu İlkokulu Müdürü Amine  Aslan tarafından okundu.

Etkinlikte bir konuşma yapan Bismil Kaymakamı Recep Hasar, Ankara’da TUSAŞ’A yapılan terör saldırısını kınayarak şehit olanlara Allah’tan rahmet diledi.

“NEŞE ÖĞRETMEN TARİHTEN ALDIĞI SORUMLULUKLA HAREKET ETMİŞTİR”

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 7

Bu toprakların altın tepside sunulmadığını, şehit kanlarıyla kazanıldığını ve Neşe öğretmenin de tarihten aldığı bu sorumlulukla Tekirdağ Şarköy’den 1600 kilometre uzaktaki Diyarbakır’ın Bismil ilçesine geldiğini ifade eden Kaymakam Hasar şunları söyledi:

“Kimse bu toprakları bu coğrafyayı bize altın tepside sunmadı, bu toprakları biz nasıl kazandık şehitlerimizin kanıyla, ecdadımızın kanıyla, onların iman gücüyle bu toprakları fethettik bin yıldır bu coğrafyadayız, bin yıl daha bu coğrafyada yaşayacağız. İşte Neşe öğretmenimiz de tarihten aldığı bu sorumlulukla, bu idealizmle doğup büyüdüğü Tekirdağ Şarköy’den tam 1600 kilometre uzaktaki Diyarbakır ilinin Bismil ilçesinin Çavuşlu köyüne atanarak sahip olduğu idealizmi, almış olduğu eğitimi, Diyarbakır'ın Bismil ilçesinin Çavuşlu köyünün çocuklarına vermek, onları ilimle irfanla bilimle sanatla buluşturmak, onların zihinlerini aydınlatmak için geldi.”

“25 GÜNLÜK ÖĞRETMEN İKEN ŞEHİT EDİLDİ”

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 17

Öğretmen Neşe Alten’in 25 günlük öğretmen iken babası ile beraber PKK tarafından kaçırıldığını ve şehit edildiğini ifade eden Kaymakam Recep Hasar;

“Neşe öğretmen buraya gelirken ailesi onun kültürüne, coğrafyasına yabancı olduğu bir yere gitmesine izin vermemekteydi ancak onun sahip olduğu idealizm babasıyla birlikte buraya gelmesine vesile oldu. Babası da ‘madem kızım illa gideceksin ben de seninle geliyorum’ deyip ikisi birlikte yola revan oldu tek bir dertleri vardı, tek bir hedefleri vardı; o da bizim çocuklarımızı geleceğe hazırlamak, bizim çocuklarımızın hayatına yön vermek, onlara rehberlik, yoldaşlık yapmaktı. O yüzden bu mirasa sahip çıkmak hepimizin boynunun borcu, bizim Neşe öğretmenimiz bitmez, bizim Aybüke öğretmenimiz bitmez, bizim Necmettin öğretmenimiz bitmez bitmedi bitmeyecek yetiştireceğiz. Bu duygu ve düşünceler ile başta eğitim şehitlerimiz olmak üzere bütün şehitlerimize cenabı Allah'tan rahmet diliyorum hepsinin mekanları cennet olsun geride bıraktıkları ailelerine cenabı Allah'tan sabır diliyorum.” Şeklinde konuştu.

“NEŞE ÖĞRETMEN FEDAKARLIĞIN VE ADANMIŞLIĞIN EMSALİ OLMUŞTUR”

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 18

Etkinlikte bir konuşma yapan Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülaziz Doğan; Neşe Öğretmen ‘bayrağımın dalgalandığı her yerde görev yaparım’ diyerek görevine başlamış fedakarlığın ve adanmışlığın emsali olmuştur.” İfadelerini kullandı.

Doğan şunları söyledi:

Şehit Öğretmen Neşe Alten

“26 Ekim 1993 tarihinde henüz 26 günlük öğretmen iken bundan tam 31 yıl önce şu an bahçesinde bulunduğumuz, Çavuşlu köyü ilkokulunda görev yapmakta iken babası Hasan Altan ile birlikte terör örgütü tarafından şehit edilen öğretmenimiz Neşe Alten’i anmak ve onun şahsında tüm şehit öğretmenlerimizin aziz hatıralarını yad etmek üzere toplandık. Milletimizin kalbine ve milli eğitim tarihimize adlarını şanla, şerefle yazdıran şehit öğretmenlerimizin hatıralarına sahip çıkmak, onların ideallerini yaşatmak en büyük vazifemizdir. Neşe Öğretmen ‘Bayrağımın dalgalandığı her yerde görev yaparım’ diyerek görevine başlamış, fedakarlığın ve adanmışlığın emsali olmuştur. Onun görev aşkı bizim için daima yol gösterici meşale olacaktır. Ülkemizin her bir köşesinde görevini fedakarca ifa eden öğretmenlerimize, idarecilerimize bu anlamlı günde teşekkür eder, görevi başındayken şehit olan tüm öğretmenlerimize saygı, rahmet ve minnetle yad eder saygılarımı sunarım ruhları şad olsun.”

Neşe Alten Ve Babası Hasan Alten

Konuşmaların ardından Şehit Öğretmen Neşe Alten’in anıtına çiçekler sunuldu. Çavuşlu Köyü İlkokulu çocukları da anıta çiçek sundular.

Program yapılan dua ile sona erdi.

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 10

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 11

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 14

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 12

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 13

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 16

Öğretmen Neşe Alten, Bismil’de Şehit Edildiği Yerde Anıldı 15

Muhabir: (Kamuran Turgay)