Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınan yeni sistem hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
Bakan Uraloğlu, bu belgenin Türk bayraklı deniz turizmi araçları ile yurt dışından gelen ya da Türkiye'de kışlayan yabancı bayraklı deniz taşıtlarının araç, personel, yolcu ve seferle ilgili beyan ve işlemlerini içerdiğini ve ayrıca taşıtların liman seferi dışında yapacakları yolculuklar için liman çıkış belgesi yerine geçtiğini belirtti.
VATANDAŞ KENDİ İŞLEMİNİ YAPACAK
Deniz ve turizm araçları için SİBS'yi tamamen dijital bir platforma taşıdıklarını belirten Uraloğlu, şunları ekledi:
"Eskiden farklı bakanlıkların fiziki onayı ile kağıt ortamında düzenlenen belgeleri, 12 Temmuz 2024 itibarıyla teknelerin izin ve bilgilerini içeren SİBS'yi güncelleyerek yeni sistemi devreye aldık. Bu sayede, vatandaşlar sahip oldukları deniz turizm araçları ve gemi acenteleri için izin belgesi işlemlerini e-Devlet şifreleriyle sisteme girerek kendileri yapabilecekler."
Uraloğlu, sistemde yapılan bu güncellemeyle tekne sahibi değişikliği durumunda gerekli bilgi güncellemelerinin hızlı bir şekilde elektronik ortamda yapılabildiğini ve böylece bürokratik süreçlerin hızlandırıldığını ifade etti.
HİZMET KALİTESİNİN YÜKSELTİLMESİ HEDEFLENİYOR
Uraloğlu, kullanıcıların ihtiyaçlarına hızlı ve etkili bir şekilde yanıt vererek genel hizmet kalitesinin artırılmasını hedeflediklerini vurguladı.
Ayrıca, belge ücretinin sistem üzerinden oluşturulan ödeme kodu ile ödenebileceğini ve ödemenin çevrim içi sistemde görünmesi nedeniyle ek bir makbuz beyanına gerek kalmadığını belirten Uraloğlu, "Online ödeme sistemi ile belge ve harçlar eşleştirildiğinden herhangi bir vergi kaybı yaşanmayacak." diye ekledi.
Uygulamanın dijital ortama taşınmasıyla devlet kurumlarında evrak işlerinin azaldığına dikkat çeken Uraloğlu, sistemin ilgili tüm devlet kurumlarıyla koordineli olarak çalıştığını vurguladı.
Bakan Uraloğlu, bilgilendirme mesajları ve kullanım videolarının tüm kullanıcılar için erişilebilir olduğunu belirterek, 2023 yılında 60 bine yakın seyir izin belgesi düzenlendiğini ve yeni sistemin devreye girmesinin ardından bu sayının 12 bin 405 olarak kaydedildiğini açıkladı.