NASA’nın Artemis programı, Ay’da insan varlığını yeniden tesis etmeyi ve buradaki kaynakları kullanarak gelecekte Mars’a yapılacak görevlerin önünü açmayı amaçlıyor. 50 yıl önceki Apollo görevlerinden sonra ilk kez Ay’a insanlı bir iniş gerçekleştirecek olan NASA, bu sefer Ay’ın güney kutbunu ve burada yer alan Shackleton Krateri'ni inceleyecek. Sürekli gölgede kalan bu bölgenin, su buzulları içerebileceği ve gelecekte Mars görevlerinde kritik bir kaynak olabileceği düşünülüyor.

21 kilometre çapında ve 4.2 kilometre derinliğindeki Shackleton Krateri, -183°C'nin altındaki sıcaklığıyla, özellikle ilgi çeken keşif alanlarından biri. NASA, astronotların güvenli gezintiler yapmasını ve kraterin derinliklerinin haritalanmasını sağlayacak düşük ve yüksek teknolojili iki farklı çözüm arıyor.

Birinci zorluk, astronotların Ay yüzeyinde güvenle yön bulmalarını sağlayacak bir cihaz geliştirilmesi. NASA, Apollo görevlerinde kullanılan benzer cihazlara kıyasla daha yenilikçi ve kullanımı kolay çözümler arıyor. Bu cihazların, astronotların basınçlı eldivenlerle kullanabileceği hassasiyette olması gerekiyor. En iyi çözümler, 15 bin dolarlık ödülden pay alabilecek.

İkinci zorluk ise Shackleton Krateri’nin derinliklerini haritalamaya yönelik. Bu cihazın, kraterin sert koşullarında çalışabilir ve detaylı veriler toplayarak bunları geri gönderebilir olması şart. Bu zorluğun kazananları ise 30 bin dolarlık ödülden pay alacak.

Başvurular 4 Eylül 2024’te başlayıp, 25 Kasım 2024’te sona erecek. NASA, her iki zorluğun kazananlarına toplamda 50 bin dolar ödül dağıtmayı planlıyor.

Kaynak: ScitechDaily