Beytüşşebap ilçesindeki amatör balıkçılar, Habur Çayı'nda ağ atmışlardı ve bu ağa nadir görülen "İğneli bodur yayın balığı" takıldı. Balıkçılar, bu nadir balık türünü görünce meraklanarak daha fazla bilgi edinmek amacıyla araştırmalara başladılar.
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Tarık Çiçek, yaptığı açıklamada, bu balığın "İğneli bodur yayın balığı" türüne ait olduğunu ifade etti. Bu balığın akıntılı, temiz ve yüksek oksijenli sularda yaşadığını söyleyen Çiçek, "İğneli bodur yayın balığı"nın özellikle dağ suları, çakıllı ve taşlı dereler gibi ortamlarda bulunduğunu belirtti. Bu balığın bir dip balığı olduğunu, gözlerinin küçük olduğunu ve ağız yapısının köpek balığına benzeyen bir görünüme sahip olduğunu dile getiren Çiçek, aynı zamanda bu balığın karın bölgesinde yapışma özelliği bulunan bir tür olduğunu ifade etti. "İğneli bodur yayın balığı" olarak da bilinen bu türün Glyptothorax adıyla anıldığını ve İran, Irak ve Türkiye'nin Güneydoğu bölgesinde yaşadığını belirtti.
Dr. Çiçek, bu balığın genellikle sağlık amaçlı kullanıldığını ve yenilmeden daha çok şifa amacıyla değerlendirildiğini ifade etti. Balığın yakalanıp kurutularak saklandığını ve yaralanan bölgelere merhem veya krem olarak uygulanarak iyileştirme sağlandığını belirtti. Ayrıca son zamanlarda bu türün neslinin azalmakta olduğunu ve bu yüzden dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiğini vurguladı. Balığın doğal yaşam alanlarının korunmasının ve çevresel faktörlerin gözetilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Boyu 7 santimetreye kadar ulaşabilen bu "İğneli bodur yayın balığı", kedi bıyığına benzeyen tuhaf görünümlü kıllarıyla dikkat çekiyor. Bu nedenle bu balık türünün hassas olduğunu ve akıntılı sulardan duran sulara geçişte adaptasyon sorunları yaşayabileceğini belirtti.
Haberde adı geçen amatör balıkçılardan Sıddık Şeker ve beraberindeki arkadaşları, İğneli bodur yayın balığını inceledikten sonra uzun bir süre sonra Habur Çayı'na geri bıraktılar.