Yaz döneminde, kamu çalışanları yıllık izinlerini planlarken KDK'dan sevindirici bir karar çıktı. KGM'nin "izin en fazla üç parçaya bölünebilir" kuralını doğru bulmayan KDK, yıllık izinlerin bölünmesine herhangi bir sınırlama getirilemeyeceğine karar verdi. Bu sayede, kamu çalışanları, idare ile uzlaşı sağlayarak izinlerini istedikleri kadar bölerek tatil yapabilecekler.

Kamu Çalışanlarının Yanında

Sabah gazetesinin haberine göre, KGM'de çalışan bir personel, yıllık iznini kısa süreler halinde kullanmak istedi. Ancak genel müdürlük, izinlerin en fazla üç parçaya bölünebileceğini belirtti. Personel, bu durumun kendisini mağdur ettiğini öne sürerek durumu KDK'ya taşıdı. KDK Başkanı Şeref Malkoç, yaz dönemi olması nedeniyle başvuruyu hızla değerlendirip inceleme başlattı. KDK uzmanları, KGM ile iletişime geçerek açıklama istedi. Müdürlük ise kararında ısrar etti. Ancak KDK, hukuk, hakkaniyet ve insan hakları çerçevesinde yaptığı değerlendirme sonucunda, kamu çalışanlarının haklarını savunarak "yıllık iznin bölünmesi" konusunda memurların lehine karar verdi.

KDK, çalışanların anayasal ve yasal haklarına vurgu yaparak, "başvuranın iddiaları, idarenin açıklamaları, ilgili mevzuat ve yargı kararları incelendiğinde, KDK olarak yaptığımız değerlendirme neticesinde, izinlerin en fazla üçe bölünebileceği kuralının iptal edilerek izinlerin bölümler halinde kullanılmasında bir sayı sınırlaması getirilmemesine ilişkin düzenlemenin esnek izin kullanımına olanak sağlaması gerektiği" yönünde görüş belirtti.

30 Gün Süre Verildi

KDK, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, "Kurum içi uygulamaları düzenlemek amacıyla yürürlükte olan Yıllık Ücretli İzin Uygulaması genelgesinde, izinlerin bölünmesi konusunda mevcut mevzuata uygun düzenleme yapılması için Karayolları Genel Müdürlüğü'ne tavsiyede bulunulmasına, bu karar doğrultusunda yapılacak işlemin 30 gün içinde kurumumuza bildirilmesi gerektiğine karar verilmiştir" ifadesine yer verdi.

Böylece, kamu çalışanları, kurum yönetimiyle uzlaşarak yıllık izinlerini istedikleri şekilde bölebilecekler.

Kaynak: Sabah