MHRS, hastalar, doktorlar ve hastaneler için zamanı daha etkin kullanma olanağı sunacak olan "onaylı randevu" dönemine bugün başlıyor.
Bu yeni sistemle birlikte hastaların, randevu gününden bir gün önce saat 20.00'ye kadar randevularını onaylamaları veya iptal etmeleri gerekecek. Randevusunu onaylamayanlar, aynı uzmanlık alanından 15 gün boyunca muayene randevusu alamayacaklar.
Randevusuna onay veremeyen kişilerin randevuları, son onay saati geçtikten sonra otomatik olarak iptal edilecek. Boş kalan randevular ise sistemde randevu alamayan ancak randevu talebinde bulunan hastalara yönlendirilecek ve öncelikli olarak onlara verilecek.
65 yaş üstü ve kanser hastaları, Onaylı Randevu Sistemi'nden muaf tutulacaklar. Bu grup hastalar her zaman randevu alabilecekler.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl kullanılmayan toplam randevu sayısı 81 milyonu aştı. Bu nedenle randevu kapasitesinin yüzde 30'u kullanılmamış oldu. Yeni uygulama ile bu durumun önüne geçilmesi hedefleniyor.
İşte MHRS Onaylı Randevu dönemine dair merak edilen 10 soru ve cevapları...
1- Onaylı Randevu Sistemi nedir?
Onaylı Randevu Sistemi, boş kalan randevu saatlerinin hizmet bekleyen hastalar için kullanılmasını sağlayacak bir sistemdir.
2- Randevu için onay gerekecek mi?
Randevu gününden bir gün önce, akşam saat 20.00’ye kadar kişilerin randevularını onaylamaları veya iptal etmeleri gerekecek. Onay işlemi, www.mhrs.gov.tr internet sitesi, mobil uygulama ve ALO 182 çağrı merkezi üzerinden gerçekleştirilebilecek.
3- Onay verilen randevu iptal edilebilecek mi?
Randevu gününden bir gün önce saat 20.00’ye kadar www.mhrs.gov.tr internet sitesi, mobil uygulama ve ALO 182 çağrı merkezi aracılığıyla iptal işlemleri gerçekleştirilebilecek.
4- Randevu onaylanmazsa ne olacak?
Son onay saati geçtikten sonra randevusunu onaylamayan kişilerin randevusu sistem tarafından otomatik olarak iptal edilecek.
5- Randevuya gidilmezse 15 gün engellenecek mi?
Randevusunu onaylamış olmasına rağmen randevuya gitmeyen kişiler, aynı uzmanlık alanı için 15 gün boyunca yeni bir randevu alamayacaklar. Ancak bu kişiler, randevusuz sağlık hizmeti alabilecekler.
6- Randevusunu onaylamayan ya da iptal etmeyen kişiler, ertesi gün başvuruda bulunduğu hastaneden hizmet alabilecek mi?
Randevusu onaylanmadığı veya iptal edilmediği sürece, kişi tekrar randevu alabilecek veya sağlık tesislerinden randevusuz hizmet alabilecek.
7- Tüm randevular için onay zorunlu mu?
Üç gün ve daha sonrası için alınan tüm randevular için onay zorunluluğu bulunacak, ancak muayene tarihinden önceki iki gün içerisinde alınan randevular otomatik olarak onaylanmış sayılacak. Örneğin, 24 Mayıs tarihindeki bir randevu için 22 veya 23 Mayıs'ta alınan randevular otomatik olarak onaylanacak.
8- Kimler muaf tutulacak?
Onaylı randevu sistemi kapsamında, 65 yaş üstü hastalar ve kanser hastaları bu uygulamadan muaf tutulacaklar. Bu grup hastalar her zaman randevu alabilecekler.
9- Hastanın randevuya gitmesini engelleyen bir durum ortaya çıkarsa ne yapılacak?
Randevu, kişi tarafından veya otomatik olarak onaylanmış olsa da iptal edilebilecek. Saat 20.00'ye kadar onaylı randevusunu iptal etmeyen ve randevusuna gitmeyen kişilerin, aynı uzmanlık alanı için 15 gün boyunca yeni bir randevu alamayacakları ancak sağlık tesislerinden randevusuz hizmet alabilecekleri unutulmamalı.
10- Randevu otomatik olarak iptal edildiğinde yeni randevu alınabilecek mi?
Randevuları, onaylanmadığı için otomatik olarak iptal edilen kişiler, tekrar randevu alabilecekler. Herhangi bir kısıtlama uygulanmayacak. Saat 20.00 itibarıyla otomatik olarak iptal edilen randevular, öncelikli olarak randevu talebinde bulunan kişilere verilecek.