DTSO, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ve Kalkınma Ajansı desteğiyle 1870 yılında yapılmış tarihi bir binada Gastro İnovasyon Merkezi’ni hayata geçirdi. Merkez, eğitim, yöresel yemek üretim, sunum, yöresel ürün satış noktası, tadım ve deneyim alanlarından oluşuyor. Merkezde ayrıca Birleşmiş Milletler ve Sabancı Vakfı iş birliğinde yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi kapsamında kadınlara yönelik eğitimler veriliyor.
18-30 yaş aralığındaki 30 kadın kursiyer, haftanın 5 günü günde 8 saat, toplamda 450 saatlik eğitimle aşçı yardımcılığı belgesini almaya hak kazanacak. Kadınlar, bu süreçte Mezopotamya’nın ortalama 4 bin 500 civarında ürünün gen kaynağına ev sahipliği yapan yöresel yemekleri öğrenecek. Ayrıca nitelikli çalışan sıfatıyla iş hayatına atılacak ve aile ekonomisine katkıda bulunacak.
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, merkezin amacının hem kültürü yaşatmak hem de kırsala destek olmak olduğunu söyledi. Kaya, “Bölgede gastronomiye dair bir yol haritası oluşturacağız. Bazı ürünlerimizin hikayelerini, peynir, kadayıfımızın hikayelerini burada oluşturacağız. DTSO olarak 50 ürünümüz coğrafi işaretini aldık. Son 3 yıl içerisinde. Bu coğrafi işaretli ürünleri burada hem yapıp, hem de isteyen insanların burada gelip yemelerini sağlayacağız” dedi.
Kursiyerlerden Fatma Çetinkaya ise yemek yapmanın kendisine iyi geldiğini belirterek, “Yemek yaparken sanki psikoloğa gitmişim gibi bana çok iyi geliyor. Burada çok güzel şeyler öğreniyoruz. Hem kendimize hem de ailemize katkımız oluyor” diye konuştu.
Kursiyerlerden Zuhal Işık Atik ise asıl mesleğinin Endüstri Mühendisliği olduğunu belirterek, “6 sene kendi mesleğimi icra etmeme rağmen mutfağı ve yemek yapmayı çok sevdiğim için bu kurslara başladım” dedi.
Gastro İnovasyon Merkezi’nde verilen eğitimlerin yanı sıra yöresel ürünlerin tanıtımına da önem veriliyor. Merkezde ziyaretçilere yöresel lezzetler sunuluyor ve deneyim alanları oluşturuluyor. Böylece Diyarbakır’ın gastronomi turizmine de katkısı sağlanmış oluyor.