Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın proje desteğiyle, Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi işbirliğinde gerçekleştirilecek zirve, Diyarbakır'ın zengin gastronomi mirasını ve ürün çeşitliliğini keşfetmeyi ve bu alandaki potansiyeli tartışmayı amaçlıyor.

Zirve, akademisyenler, alanın uzmanları, ilgili kurum ve sivil toplum örgütü temsilcileri, gazeteciler, turizm ve gastronomi alanında çalışan şirketlerin yöneticileri ve bu alanda eğitim alan gençleri bir araya getirecek.

Mezopotamya coğrafyasının gastronomi mirası

Zirve, Mezopotamya coğrafyasında tarımın, gıdanın ve yemeğin tarihiyle başlayacak. Diyarbakır'ın sahip olduğu zengin gastronomi mirası ve ürün çeşitliliğine dair yapılan araştırmaların sonuçları paylaşılacak.

Kaybolmaya yüz tutmuş lezzetler

3 gün sürecek zirve programı boyunca katılımcılara kentin kaybolmaya başlamış lezzetlerinden oluşan ikramlar sunulacak, yöresel yemek deneyim atölyeleri ile dengbej dinletisi düzenlenecek.

Zirve, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nde "Gıdanın İzinde Diyarbakır" sunumu ile başlayacak, Çayönü gezisi ile tamamlanacak.

Kaynak: Nurşen Ağar