Geçtiğimiz yıl yayımlanan "Mevsimlik Tarım İşçileri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmek ve kamu hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak adına önemli tedbirler alındı. Genelgede, alınacak önlemler "önleme", "tespit", "takip", "telafi", "kurullar ve görevleri", "valiliklerin sorumlulukları" ve "denetim" başlıkları altında düzenlendi.

Bu doğrultuda, mevsimlik tarım göçünün yoğun olduğu bölgelerde Milli Eğitim Müdürlüklerinin katılımıyla "Eylem Planı Hazırlık Çalıştayı" gerçekleştirildi. Çalıştay sonrası Bakanlık, rehberlik amacıyla genelgeye uygun eylem planlarını içeren bir kılavuz hazırladı. İl milli eğitim müdürlüklerinin hazırladığı "il eylem planları" da Bakanlığa iletilerek, bu çocukların eğitime erişimini sağlamak için yerel düzeyde atılacak adımlar belirlendi.

Alternatif Eğitim Modelleri Devrede

Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için mobil okullar, Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) kapsamındaki sosyal etkinlik alanlarının derslik olarak kullanılması ve bu alanlara öğretmen görevlendirilmesi gibi yenilikçi eğitim modelleri uygulanacak.

2025 yılı itibarıyla, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının e-Okul sistemine özel bir alan eklenerek takip edilmesi sağlanacak. Ayrıca, mevsimlik tarım göçü sırasında geçici dersliklerin sayısı artırılacak, telafi eğitim olanakları genişletilecek ve çocukların kesintisiz eğitim alabilmeleri için pansiyon hizmetleri sunulacak.

Veliler, öğrenciler ve öğretmenlere yönelik bilgilendirici içerikler hazırlanırken, yaz okulları da hayata geçirilecek. Bu adımlar, çocukların eğitimde fırsat eşitliğine erişimini sağlamayı hedefliyor.

Kaynak: AA