Piyasalarda fazla likidite ve gecelik faiz oranları sürekli olarak izlenirken, TCMB'den önemli bir adım geldi. Yapılan düzenleme ile, gün içinde belirli durumlarda ek TL depo alım ihaleleri açılabileceği bildirildi. Bu adım, piyasadaki fazla Türk Lirası'nı azaltmayı amaçlıyor.

TCMB, bankalara gönderdiği bilgilendirme yazısında, "Sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi ve etkin kullanımının sağlanması amacıyla, 11:00-11:30 saatleri arasında düzenlenen TL depo alım ihalelerine ek olarak, gerekli görülen durumlarda gün içinde ek TL depo alım ihaleleri açılabilecektir" şeklinde açıklama yaptı.

Fazla likidite miktarının 220 milyar TL seviyelerinde olması ve gecelik faizlerin faiz koridorunun alt bandına yaklaşmasıyla bu adım atıldı. Temmuz ayında, politika faizinin altına gerileyen gecelik faizler, depo ihalelerinin desteğiyle yeniden yüzde 50 seviyelerine çıktı ancak bu durum sürdürülebilir olmadı.

Mart ayında faiz koridorunun alt bandı yüzde 47, üst bandı ise yüzde 53 olarak belirlenmişti. Merkez Bankası geçen hafta TL swap işlemlerindeki döviz alımlarını durdurup, satış yönlü ihalelere başlamıştı.

Editör: Murat Tanrıkulu