Merkez Bankası, "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı. Raporda, ağustos ayında tüketici fiyatlarının %2,47 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 9,81 puan azalarak %51,97 seviyesine gerilediği belirtildi. Yıllık enflasyonun, yüksek baz etkisi nedeniyle ana gruplar genelinde düşmeye devam ettiği, gıda fiyatlarının ise uzun bir aradan sonra aylık bazda gerilediği ifade edildi. Özellikle taze meyve ve sebze başta olmak üzere işlenmemiş gıda alt grubundaki düşüş bu gelişmeyi sürükledi.

Enerji fiyatlarındaki artışın, meskenlerde yapılan doğal gaz düzenlemesiyle belirlendiği belirtilirken, temel mal grubunda aylık enflasyonun önceki aylara kıyasla bir miktar artış gösterdiği ancak genel olarak ılımlı seyrini sürdürdüğü kaydedildi. Hizmet sektöründe ise ulaştırma hizmetleri ve zamana bağlı fiyat belirleme eğilimi güçlü olan eğitim gibi kalemlerin etkisiyle aylık fiyat artışlarının güçlü kaldığı vurgulandı.

Yurt içi üretici fiyatlarında da ağustos ayında %1,68 oranında bir artış kaydedildiği ve yıllık üretici enflasyonunun yüksek baz etkisiyle %35,75'e gerilediği ifade edildi. Ana sanayi grupları bazında, enerji grubundaki fiyat artışının %3,04 olduğu, ara malı ve dayanıksız tüketim mallarının ise manşet oranı sınırlayan gruplar olarak öne çıktığı belirtildi.

Kaynak: AA