Kuveyt Emiri Şeyh Ahmed El-Cabir El-Sabah, Ulusal Meclis'in feshedildiğini ve anayasanın bazı maddelerinin dört yılı geçmeyecek bir süre için askıya alındığını ve bu süre zarfında demokratik sürecin tüm yönleriyle inceleneceğini açıkladı.
Kuveyt devlet televizyonunda yayınlanan bir konuşmasında El-Sabah şunları söyledi, "Düşüşü durdurma ve çöküş aşamasına gelmemizi engelleme hedefine ulaşmak için şu emirleri verdik: Ulusal Meclisi feshedin ve anayasanın bazı maddelerini dört yılı geçmeyecek bir süre için askıya alın."
El-Sabah bu adımı ülkeyi kurtarmak ve yüksek çıkarlarını güvence altına almak için alınmış zor bir karar olarak nitelendirdi ve ülkenin tahammül edilemeyecek zorluklar ve engellerle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Kuveyt Emiri, "Demokrasinin devleti yıkmak için kullanılmasına asla izin vermeyeceğim" ifadesine dikkat çekti.
Kuveyt Televizyonu, Ulusal Meclis'in yetkilerinin Emir ve Bakanlar Kurulu tarafından üstlenileceğini bildirdi.
Kuveyt, 4 Nisan'da Aralık 2020'den bu yana dördüncü kez yeni bir parlamento seçti ve iki gün sonra Şeyh Muhammed Sabah Es-Salim El-Sabah hükümeti seçimlerin ardından istifa etti.
Seçimlerde, seçilen 50 milletvekilinden 11'inin parlamentoya girmesiyle temsil edilen sınırlı bir değişimle sonuçlandı ve bu da siyasi çıkmazın yeni Kuveyt Emiri Şeyh El-Sabah yönetimindeki ilk seçimlerden sonra da devam edebileceğine işaret etti.
Yerel basına göre seçimlerin ardından Şeyh Muhammed Es-Salim El-Sabah'ın yeni hükümeti kurduğu için özür dilemesi, diğer isimlerin bu görevi üstlenme konusundaki isteksizliği ışığında siyaset sahnesini karıştırdı.
Bunun üzerine Kuveyt Emiri, 15 Nisan'da Şeyh Ahmed Abdullah El-Ahmet El-Sabah'ı yeni Başbakan olarak atadı ve kendisinden yeni hükümeti kurmasını istedi ancak şu ana kadar hükümeti kuramadı.