Yeni düzenlemeye göre, basılı ya da dijital ortamdaki yardımcı kitaplar ile milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancılar tarafından açılan okulların ders kitapları, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından incelenecek. Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde yapılan değişiklik, gelişen şartlar ve ihtiyaçlar doğrultusunda hayata geçirildi.
Yeni mevzuatta, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde güncellenen eğitim programlarına uygun ders kitapları ve eğitim araçlarının hazırlanması, incelenmesi ve değerlendirilmesi sürecine ilişkin yeni hükümler yer alıyor. Öğrencilerin fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerine bütünsel bir yaklaşımla katkı sunmayı hedefleyen düzenleme, yetkin ve erdemli bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor.
Ders Kitaplarının İncelenmesi Genişletildi
Ders kitaplarının incelenme süreçlerine dair yeni kriterler belirlendi. Anayasa ve diğer mevzuata uygunluk, bilimsel yeterlilik, dil ve anlatım, görsel tasarım ve öğretim programının kapsamı gibi beş ana kriterin yanına, yeni eğitim programlarının entegrasyonu ve ölçme-değerlendirme süreçlerine uyum kriterleri eklendi. Ayrıca, dijital çağın gereksinimlerine uygun içerikler de bu inceleme süreçlerine dahil edildi.
Bu kapsamda taslak ders kitaplarının inceleme kriterlerine, ders türüne ve seviyesine uygun, elektronik içeriklere sahip olma zorunluluğu getirildi.
Elektronik İçeriklerde Yeni Görev Tanımları
Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, elektronik eğitim içeriklerini hazırlayanlara "çoklu ortam tasarımcısı" unvanı verildi. Bu tasarımlar üzerinde inceleme yapacak uzmanların ise öğretmenlikte beşinci yılını doldurmuş ya da ilgili alanda doktora yapmış olmaları gerekecek.
Yardımcı Kitapların İncelenmesi
Talim ve Terbiye Kurulu, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında kullanılacak yardımcı kitapları da inceleyecek. Bu kitaplar, eğitim ve öğretim süreçlerini desteklemek amacıyla basılı veya dijital olarak hazırlanacak ve incelenen yardımcı kitaplar arasında yer alacak.
Milletlerarası Okullara Yeni Hükümler
Milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancılar tarafından açılmış okullarda kullanılacak ders kitaplarının incelenmesine dair usul ve esaslar da düzenlendi. Bu okullarda okutulacak kitaplar, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından incelenmeden kullanılmayacak.
Ayrıca, özel sektör tarafından hazırlanan taslak ders kitapları da ücret karşılığında incelemeye tabi tutulacak ve bu inceleme süreci 6 ay içinde tamamlanacak. Bu kitapların kullanım süresi ise onay tarihinden itibaren beş öğretim yılı olacak.
Yeni düzenlemelerle birlikte ders kitapları ve eğitim araçlarının değerlendirme süreçleri daha detaylı hale getirildi ve dijital içeriklerin eğitime entegrasyonu sağlanarak öğrenme süreçlerinin daha dinamik ve interaktif olması hedeflendi.