DSÖ Uyarısı

DSÖ, maymun çiçeği virüsünün (Monkeypox) yeni varyantının Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğu sınırında yoğun bir şekilde yayıldığını açıkladı. Hızla yayılan bu varyantın cinsel yolla bulaşmayla tetiklendiğine dikkat çekildi. Ayrıca, Mpox'un ten tene temasla da geçebileceğine dair kanıtlar mevcut.

Maymun Çiçeği Nedir?

Monkeypox, bilinen adıyla maymun çiçeği hastalığı, ateş, halsizlik, ciltte kabarıklık ve kabuklanmaya neden olan bulaşıcı bir zoonotik hastalıktır. Bu hastalığa, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü neden olur. Orthopoxvirus, insanlarda, memelilerde, omurgalılarda ve eklem bacaklılarda konakçı görevi görür. Bu virüsle bağlantılı hastalıklar arasında çiçek, sığır çiçeği, horsepox, camelpox ve maymun çiçeği bulunur. Çiçek hastalığı, etkin bir aşılama programı sayesinde 1980’li yıllarda ortadan kaldırılmıştır.

Bulaşma Yolları

Maymun çiçeği hastalığı, Batı ve Orta Afrika bölgesinde görülmekte olup, bu bölgelerden dünyaya yayılır. Hastalığın klinik bulguları çiçek hastalığına benzerlik gösterir, ancak bulaşıcılık açısından daha az tehlikelidir. Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşılar, maymun çiçeği için de koruma sağlar.

Maymun çiçeği virüsü, enfekte hayvanın kanı, vücut sıvıları veya deri-mukoza lezyonlarıyla doğrudan temasla (yemek, ısırılmak vb.) insana geçer. İnsandan insana bulaşma ise enfekte bir kişiyle veya o kişinin kullanmış olduğu nesnelerle (yatak, havlu vb.) temasla gerçekleşir. Hastalığın damlacık yoluyla bulaşması için uzun süreli yüz yüze (yakın) temasın gerekli olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, aynı evi paylaşanlar, iş ortamlarında uzun süre yan yana bulunanlar ve enfekte bireye temas eden sağlık çalışanları risk altındadır.

Bulaşma Yolları

  1. Yüz yüze yakın temas (solunum damlacıkları)
  2. Enfekte hayvan veya insanla temas
  3. Virüsün bulaştığı materyallere temas
  4. Vücut sıvıları
  5. Lezyonlar
Kaynak: İLKHA