Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporuna göre, Afrika'da 567, Amerika'da 175, Avrupa'da 100, Batı Pasifik'te 81 ve Güneydoğu Asya'da 11 Maymun Çiçeği vakası bildirilirken, Doğu Akdeniz bölgesinde henüz herhangi bir vaka görülmedi.
Özellikle Afrika’da yayılım gösteren Maymun Çiçeği hastalığı, DSÖ tarafından yeni bir varyantın ortaya çıktığı ve 600’den fazla kişinin hayatını kaybettiği şeklinde duyuruldu. Türkiye'de ise bu virüsle ilgili herhangi bir vaka bildirilmedi.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, Maymun Çiçeği virüsünün belirtileri, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Demir, Maymun Çiçeği hastalığının bir virüs grubuna ait olduğunu belirterek, “Maymun Çiçeği, nadir görülen bir hastalıktı ve Afrika dışında pek rastlanmıyordu. Ancak son dönemlerde özellikle İsviçre gibi ülkelerde görülmeye başlanması, virüsün dünya çapında yayılma ihtimalini gündeme getirdi. Şu an herkes bu durumun nasıl gelişeceğini merakla takip ediyor,” dedi.
Kemirgenlerden Bulaşma Riski Daha Yüksek
Virüsün yayılma hızı hakkında bilgi veren Demir, “Bu hastalık temas yoluyla veya tüketilen yiyecekler aracılığıyla bulaşabiliyor. Maymun Çiçeği ismi verilmiş olsa da virüsün asıl kaynağının kemirgenler olduğu düşünülüyor. Kemirgenlerden memelilere, oradan da insanlara geçebiliyor. Şu ana kadar yayılma hızı çok yüksek olmasa da virüsün etkileri ciddi olduğu için dikkat edilmesi gerekiyor,” diye konuştu.
Belirtiler ve Bulaşma Süreci
Maymun Çiçeği virüsünün insanda görülen belirtilerini açıklayan Demir, “Hastalık, vücutta döküntülerle kendini gösteriyor. Yüksek ateş, baş ağrısı ve lenf bezlerinde şişme gibi belirtilerle başlar. Ardından döküntüler ortaya çıkar. Hastalığın bulaşma süreci temasın ardından iki ila üç hafta arasında gerçekleşiyor. Korunmak için temastan kaçınmak önemli. Ayrıca çiçek hastalığı aşısı, Maymun Çiçeği virüsüne karşı da etkili olabiliyor,” dedi.
Türkiye'de bu hastalıkla ilgili henüz vaka görülmediğini vurgulayan Demir, “Ülkemizde vaka bildirilmemiştir, ancak görülmesi durumunda gerekli tedbirlerin alınması çok önemli. Şu an için Maymun Çiçeği hastalığına karşı özel bir ilaç bulunmamakla birlikte, hastalar destekleyici tedavi ile izlenmektedir,” ifadelerini kullandı.