Maymun çiçeği nedir?


Maymun çiçeği (MPox), semptomları geçmişteki çiçek hastalığına benzerlik gösteren, ancak genellikle daha hafif seyreden bir virüstür. Virüs, hayvanlardan insanlara bulaşabildiği gibi, insandan insana da yayılabilir. 1980’de çiçek hastalığının eradikasyonundan sonra, çiçek aşılarının durdurulmasıyla birlikte Maymun çiçeği, özellikle Orta ve Batı Afrika’da nadir görülen bir hastalık haline gelmiştir.

Maymun çiçeği için ne zaman test yaptırılmalı?


Eğer Maymun çiçeği belirtileri gösterdiğinizi düşünüyor ya da enfekte biriyle yakın temas halinde bulunduysanız, bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir. Doktor, test yapılması gerekip gerekmediğine karar verip, gerekirse örnekleri laboratuvara gönderecektir.

Maymun çiçeği belirtileri nelerdir?


Maymun çiçeği belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ve sırt ağrıları, büyümüş lenf nodları, solunum sistemi semptomları (boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük) ve hastalığa özgü cilt döküntüleri bulunur.

Maymun Cicegi Hastaligi

Belirtilerim varsa ne yapmalıyım?


Yeni veya açıklanamayan bir cilt döküntüsü ya da diğer Maymun çiçeği belirtilerini fark ederseniz, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun ve başkalarıyla yakın temastan kaçının. Test sonucunuz pozitif çıkarsa, belirtileriniz tamamen geçene kadar kendinizi izole edin ve tedbirlere devam edin.

Maymun çiçeği nasıl bulaşır?


Virüs, cilt döküntüsü, kabuklar veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Ayrıca uzun süreli yakın temas ya da cinsel ilişki sırasında da yayılabilir.

Maymun çiçeği cinsel yolla bulaşan bir hastalık mıdır?


Evet, Maymun çiçeği cinsel yolla bulaşabilen bir hastalıktır, ancak yalnızca bu yolla değil, enfekte biriyle yakın ve uzun süreli cilt temasıyla da bulaşabilir.

Maymun çiçeği nasıl önlenebilir?

Maymun Cicegi Virusu Krizi Buyuyor 1 Malatyahaber


Şüpheli cilt döküntülerine sahip kişilerle temastan kaçının, hastanın kullandığı eşyalarla temas etmeyin ve el hijyenine özen gösterin.

Kalabalık etkinliklere gitme konusunda endişelenmeli miyim?


Maymun çiçeği, yakın temas veya cilt temasıyla bulaşabildiği için kalabalık etkinliklere katılmadan önce bu riskleri göz önünde bulundurmalısınız.

Maymun çiçeği için hangi tedaviler mevcut?


Maymun çiçeği için spesifik bir tedavi bulunmamakla birlikte, çiçek hastalığına karşı kullanılan antiviral ilaçlar tedavi amacıyla kullanılabilir.

Evcil hayvanıma Maymun çiçeği bulaşabilir mi?


Maymun çiçeği, hayvanlar ve insanlar arasında bulaşabilen bir hastalıktır, ancak şu anda evcil hayvanlar için yüksek bir risk bulunmamaktadır.

Maymun çiçeği su yoluyla bulaşır mı?


Virüsün havuz, sıcak küvet veya su parkından bulaştığına dair bir kanıt bulunmamakla birlikte, enfekte kişinin eşyalarıyla temas hastalığı yayabilir. Bu nedenle, su mekanlarının dezenfekte edilmesi ve havuzların uygun şekilde klorlanması önemlidir.

Kaynak: Haber Merkezi