Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ), bölgede konuşulan dillerde akademik eğitim veren bir enstitüye ev sahipliği yapıyor. 2009 yılında kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde Kürt Dili ve Kültürü, Arap Dili ve Kültürü ile Süryani Dili ve Kültürü bölümleri bulunuyor.

Yerli ve yabancı öğrenciler başvurabilecek

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Ahmet Kırkan, yaptığı açıklamada, bu dönem Kürtçe, Arapça ve Süryanice bölümlerinde yüksek lisans ve doktora öğrencisi alımı için ilana çıktıklarını söyledi.

Kırkan,

“Yaklaşık 170 öğrenci alacağız. Başvurularımız 7 Ağustos Pazartesi günü başlayacak. Pazartesi günü Türkiye’deki vatandaşlar online kayıt yaptıracak. Uluslararası öğrencilerimiz de buraya belgelerini getirecekler veya arkadaşları aracılığıyla gönderecekler, bu şekilde onların kayıtlarını almış olacağız.”

dedi.

Kırkan, başvuru dönemlerinde yoğun ilgi gördüklerini, sadece yurt içinden değil, Kürt, Arap ve Süryanilerin yaşadığı çevre ülkelerden de öğrenci kabul ettiklerini belirtti. Kırkan, “Bu sene de öğrenciler yoğun bir şekilde talep edecekler ve biz de onlara eğitim vermiş olacağız.” ifadesini kullandı.

Bölgede konuşulan dillerde akademik eğitim

Kırkan, enstitünün Türkiye’de kurulan ilk enstitü olduğunu ve bölgede konuşulan dillerde akademik eğitim verdiğini vurguladı.

Kırkan,

“Kürtçede tezli ve tezsiz yüksek lisans ile doktora öğrencilerimiz var. Arapçada tezli yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz var. Süryanicede de sadece tezli yüksek lisans öğrencilerimiz var ama bu sene Allah kısmet ederse doktora için de müracaat ettik. Bu dönem yetişmese bile ara dönemde Süryanice için doktora öğrencileri alacağız.”

diye konuştu.

Kırkan, enstitünün amacının bölgedeki kültür mirasını korumak ve geliştirmek olduğunu söyledi.

Kırkan,

“Bu dillerin akademik olarak incelenmesi hem dil bilimi hem de sosyal bilimler açısından çok önemli. Bu dillerin tarihi, edebiyatı, kültürü gibi konularda araştırmalar yapılıyor. Ayrıca bu dillerin yaşatılması ve geliştirilmesi için de çalışmalar yapılıyor.”

dedi.

MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü, bölgede konuşulan dillerde yüksek lisans ve doktora eğitimi vererek hem öğrencilere hem de topluma katkı sağlıyor. Bu eğitimler sayesinde öğrenciler, bölgenin dil ve kültür zenginliğini akademik olarak öğreniyor ve araştırıyorlar.

Kaynak: (AA)