Mardin, turizm şehri olmasının yanı sıra yöresel yemekleriyle de ünlü bir kent. Mardin’in iki yöresel yemeği olan “alluciye” ve “firkiye” ise Türk Patent Kurumu tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi. Bu yemekler, Mardin’e özgü malzemelerle ve yöntemlerle hazırlanıyor.
Alluciye, Mardin eriği, et ve yeşil soğanın bir araya gelmesiyle oluşan bir yemek. Şef Dilek Çelebioğlu, bu yemeği yapmak için papaz eriğinin mevsiminde topladıklarını ve saklama yöntemleriyle bütün yıl kullanabildiklerini anlattı. Çelebioğlu, “Et çok iyi olmalı, pişerken karıştırmamak gerekir, yavaş ve kısık ateşte uzun süre pişirilir” dedi.
Firkiye ise bademin ilk meyve halinden yapılan bir yemek. Çelebioğlu, bu yemeği de geçmişte domates kullanılmadığı zamanlarda meyvelerden etli yemek yapma geleneğinden kaynaklandığını belirtti.
Çelebioğlu, bu yemeklerin coğrafi işaret almasının kendileri için büyük bir gurur olduğunu ifade ederek,
“Tescillendiği zaman çok önemli bir vasiyetin yerine getirildiğini hissettim. Çok mutluyuz, en azından bu yemekler unutulmayacak ve diğer nesillere aktarılacak. Başka yöresel ve önemli yemeklerimiz var. Onların da tescilini istiyoruz”
diye konuştu.
Coğrafi işaret çalışmalarına katkı sağlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi bölümünden öğretim görevlisi Yavuz Yalçın ise, bu çalışmaların nasıl yapıldığını anlattı. Yalçın,
“Bu yemeklerle ilgili bilgiler belgeler topladık. Makale incelemeleri geçmişe dair bilgileri ve bu yemeklerin nasıl yapıldığına, günümüze kadar nasıl ulaştığına dair belgeleri çıkardıktan sonra paydaşlarla birlikte yine bir demo çalışması gerçekleştirdik. Demo çalışmasında da bu yemeklerin standart bir reçetesini oluşturmaya çalıştık. Bu reçeteleri de oluşturduktan sonra Mardin alluciye ve firkiye yemeği için Türk Patent Kurumuna coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. İncelemelerin ardından da coğrafi işaret başvurusunu almaya hak kazandık”
dedi.