Coğrafi olarak tescillenen Mardin bademi, üreticilerin bağ ve bahçelerden el emeği ile toplanıp daha sonra kavrulma ve ardından şekerli şurupla kaynatma işlemi görüyor.

Şekerli şurupla kaplanan geleneksel bir tat olan badem şekeri, özellikle bayram ve özel günlerde tatlı bir atıştırmalık olarak tüketiliyor.

Mardin’in coğrafi işaretli ürünü

Badem şekerinin Mardin’in coğrafi işaretli ürünü olduğunu belirten Budak, yerli ürünü herkese tanıtmayı ve herkes tarafından sevilmesini hedef aldıklarını ifade etti.

Badem şekerinin günlük taze yapıldığını belirten Budak, “1989'dan beri, Mardin ve Kızıltepe bölgesinde bu işi yapmaktayız. Geleneksel ürünümüzü bütün dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Coğrafi işaretli ürünümüz olan badem şekerini öncelikle tanıtmaya çalışıyoruz. Badem şekeri Mardin'in coğrafi işaretli ürünüdür. Badem şekeri günlük taze yapılıyor. Özelliği ise Mardin’e has yerli bademin kullanılması, sade şeker ve içinde herhangi bir katkı maddesinin olmamasıdır” şeklinde konuştu.

Mardin’de üretilen badem çeşitleri hakkında bilgi veren Budak, “Üç çeşit bademimiz var. Bu çeşitler çift batırımlı, serpme ve tarçınlı şeklindedir. En çok tercih edilen ve bizim en çok gönül rahatlığıyla satışını yaptığımız, serpme çeşidi olan badem şekeridir. Serpme bademde şeker oranı, çift batırımına göre daha azdır.” şeklinde aktardı.
 

Kaynak: İLKHA