Sabah ezanı vaktiyle bahçeye inen çiftçiler, öğle sıcaklığı bastırmadan evvel topladıkları kirazları, merkeze götürüp satışa hazır hale getiriyorlar.
“Her şeye rağmen şükürler olsun hasat iyi geçiyor”
Yüksek sıcaklardan dolayı bu yıl verim düşüklüğü yaşandığını belirten Ali Karadaş, “Yeşilli ilçesine bağlı Dereyanı (Şurê) köyünde 25 yıla aşkın çiftçilikle uğraşıyorum. Birçok bahçemizde kiraz ürünü yetiştiriyoruz. Bu yıl kiraz hasadında verim açısından elde ettiğimiz oran biraz düşük. Ağaçtan ağaca değişkenlik arz ediyor. Bazı ağaçlardan bol verim elde edilse de bazı ağaçlarda da verim düşük geldi. Verim düşüklüğü daha çok sıcaktan kaynaklı olabilir. Bayağı bereketli olan ağaçlarımız mevcut çok şükür. Her şeye rağmen şükürler olsun hasat iyi geçiyor.” şeklinde ifade etti.
"Öğle saatlerine doğru bahçeden çıkmak zorunda kalıyoruz"
Kiraz hasadında toplama işlemleri hakkında konuşan Karadaş, “Kiraz toplamaya sabah saat 5’te başlıyoruz. 4-5 saate kadar bahçelerde kiraz topluyoruz. Öğle saatlerine doğru bahçeden çıkmak zorunda kalıyoruz. Çünkü hava sıcak olduğunda toplaması bir hayli güç oluyor. Sabah başladığımızdan güneş 30 dereceye kadar çıkıyor. Ancak öğlenleri daha çok buluyor. Kirazları ailecek topluyoruz. Bu meslek babadan kalmadır. Gittikçe ilerlemektedir. 25 yıla yakın bu işle uğraşıyoruz.” ifadelerini aktardı.
"Bahçelerimizde 3 çeşit kiraz yetişmektedir"
Mardin genelinde 3 çeşit kirazın olduğunu belirten Karadaş, “Bahçelerimizde 3 çeşit kiraz yetişmektedir. En bilindiklerinden Napolyon, sarı kiraz ve kısa sap kirazları yetişmektedir. Bu 3 çeşit kirazdan en güzeli ve tercih edileni Napolyon’dur. En çok verim elde ettiğimiz kısa saplı kirazdır. Kısa sap kirazı çok verim elde ediliyor ancak küçük boyutlu olduğundan pek tercih edilmiyor.” dedi.
Toplanılan hasadın satış noktasına da değinen Karadaş, "Topladığımız kirazları marketlere ve diğer iş merkezlerine satıyoruz. Bazen müşteri bahçeden gelip satın alabiliyor. Bazıları da toplanılan kirazın hepsini hal merkezine götürüp satışa sunuyor. Tarla fiyatı ile market fiyatı arasında 5 lira fark olabiliyor. Bu işe gidebileceğimiz kadar devam ettireceğiz inşallah. Yağmur bu yıl bayağı güzel yağdı. Geçen senenin rekoltesi ile bu yıl arasında 500 kilo fark var.” şeklinde kaydetti.
“Sulanan ağaçlarda kirazlar hem daha canlı hem de büyük oluyor”
Bu yıl yağışların iyi yağdığını ifade eden Abdullah Bulut, sulu ağaçların daha çok verim elde edildiğini belirterek, “Kendi bahçelerimizde kiraz ürünü ile uğraşıyoruz. Sabah ezanıyla beraber kalkıp öğle sıcaklığı bastırana kadar kiraz topluyoruz. O gün topladığımız kirazları bir sonraki gün Mardin Merkeze götürüp satıyoruz. Bayağı zahmetli bir iştir. Bu seneki verimden memnun kaldık. Sulamaya bağlı olarak ister istemez yere göre verim değişiklik göstermektedir. Sulu olan ağaçların verimi daha fazla oluyor. Sulanan ağaçlarda kirazlar hem daha canlı hem de büyük oluyor. Bu yıl yağışlar iyi yağdı. Dolayısıyla verim noktasında da artış oldu. Kiraz verimi kimi ağaçta 4-5 kasa toplanılıyorken kimisinde daha fazla veya az toplanılabiliyor. Topladığımız kirazların bir kısmını Mardin’deki sebze haline götürüp satıyoruz. Bir kısmını da bizler yol kenarında satıyoruz. Kiraz satışı noktasında herhangi bir sorunla karşılaşmıyoruz.” ifadelerini kullandı.
"Kirazları ellerimizle topluyoruz"
Bulut, kiraz hasadını olabildiğince serin havada topladıklarını vurgulayarak, “Kirazları ellerimizle toplayıp kasalara koyuyoruz. Kiraz ürününde 3 çeşit bulunmaktadır. Napolyon, kısa sap ve sarı kiraz olarak çeşit görmekteyiz. Kısa sap en küçük kiraz ürünü olup Napolyon çeşidi ise en büyük ve en çok tercih edilen ürün çeşididir. Kiraz hasadını olabildiğince serin havada toplamaya çalışıyoruz. Hava sıcak olduğunda toplanılan kirazlar buruşuyor.” ifadelerine yer verdi.