Yapılan araştırmalarda, muayene, estetik ve cerrahi operasyonlar ile diş tedavilerinden elde edilen yaklaşık 13 milyar liralık gelirin kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi.
Vergi Kaçakçılığına Yapay Zeka Destekli Takip
Vergi kaçakçılığıyla mücadele çerçevesinde yürütülen çalışmalarda, doktorların beyan ettikleri kazançlar ile gerçek gelirleri, yapay zeka destekli analiz sistemleriyle incelendi. İlk etapta en yüksek risk taşıyan 3.663 doktor belirlendi ve beyannamelerde yüzde 400’e varan farklar olduğu ortaya çıktı.
Muayene ve Ameliyat Ücretlerinde Büyük Gelir Farkları
Özellikle genel cerrahi, ortopedi ve beyin cerrahisi gibi alanlarda faaliyet gösteren doktorların, hastalarından aldığı ameliyat ve muayene ücretlerini eksik beyan ettiği saptandı. Özel hastanelerde çalışan ya da kendi muayenehanesinde hasta kabul eden doktorların, kazançlarını düşük göstererek vergiden kaçındığı belirlendi.
Örneğin, bir kadın doğum uzmanının yıllık 53 milyon lira kazanç elde etmesine rağmen bunu yalnızca 6,5 milyon lira olarak bildirdiği tespit edildi.
Diş Hekimleri de Radar Altında
Diş hekimlerine yönelik incelemelerde de implant, protez, ortodonti ve estetik diş tedavilerinden elde edilen gelirlerin eksik beyan edildiği görüldü.
Bir diş hekiminin yıllık 67 milyon lira kazanç sağlamasına rağmen yalnızca 3 milyon lira gelir bildirdiği ortaya çıktı.
Estetik Sektörüne Vergi Denetimi
Son yıllarda hızla büyüyen estetik sektörünün de denetim kapsamına alındığı bildirildi. Burun estetiği, dolgu, botoks ve liposuction gibi uygulamaları yapan bazı doktorların, özellikle yurt dışından gelen hastalardan elde ettikleri döviz bazlı gelirleri eksik beyan ettiği tespit edildi.
Bir saç ekimi uzmanının yıllık 69 milyon lira kazanç elde etmesine rağmen, beyanında sadece 7 milyon lira gösterdiği belirlendi.
Vergi Dairelerine Çağrı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı kazanç sağlayan mükellefleri gönüllü uyum kapsamında beyanlarını düzeltmeye çağırdı. İlk aşamada 850 doktorun beyanlarını güncelleyerek vergi matrahlarını artırdığı ifade edildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kazançlarını eksik beyan edenlerin ağır cezai yaptırımlarla karşılaşmaması için vergi daireleriyle iletişime geçmelerini tavsiye etti.