Gelir İdaresi Başkanlığı, özellikle yüksek gelir grubuna giren ve lüks tüketim yapan mükelleflerin vergi uyumunu yakından takip ediyor. Turizm bölgelerindeki lüks harcamaları da incelemeye alan Başkanlık, yat ve tekne satışlarına ilişkin detaylı bir denetim başlattı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan alınan bilgilerle uluslararası bilgi değişimi verilerini kendi veri tabanıyla karşılaştıran Gelir İdaresi, yapılan satışların büyük bir kısmında ciddi vergi kayıpları tespit etti. Özellikle 2021-2023 döneminde 45 binden fazla özel yat ve tekne satışı gerçekleştirildiği belirlendi.

Gerçek satış bedelleri beyan edilmedi

Lüks yat ve teknelerin sigorta ve kasko değerlerini de incelemeye alan Gelir İdaresi, satışların beyan edilen bedellerle gerçek satış fiyatları arasında büyük farklar bulunduğunu saptadı. Bu analizler sonucunda, 15 bin kişi ve 1527 şirketin beyanları ile gerçek satış fiyatları arasında ciddi uyumsuzluklar olduğu ortaya çıktı. İlk tespitlere göre, yaklaşık 1,4 milyar liralık kayıt dışı gelir tespit edildi.

Mevcut vergi mevzuatına göre, yat ve teknelerin 5 yıl içinde elden çıkarılmasından elde edilen kazançlar, değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor. Bu süre içinde yapılan satışlarda oluşan fark üzerinden gelir veya kurumlar vergisi ve ayrıca KDV uygulanıyor.

"Denetimler sıkılaşacak"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergi ödemeden yüksek kazanç elde edenlerin kapısını çalmaya devam ediyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi sektör bazında genişletiyoruz. Satış bedellerini düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezaları tahsil edeceğiz" dedi.

Şimşek, denetimlerin devam edeceğini ve yeni denetim yöntemlerinin devreye alınacağını belirterek, "Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ortadan kaldırmak için sahada denetimlerimizi artırıyoruz. Vergi matrahını düşük gösteren lüks tüketicileri yakından izlemeye devam edeceğiz. Vergide adaleti sağlamak için kayıt dışı kazançlarla mücadelemiz sürecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi