Başkent Beyrut’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Mikati, Lübnan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararına bağlı kaldığını ifade etti. Bu karar, İsrail ile Hizbullah arasında 2006'da yaşanan çatışmalar sonrasında kabul edilen ve ateşkes ile barışın korunmasını amaçlayan bir karardır.

Mikati, Lübnan ordusunun da BMGK’nin bu kararını uygulamaya hazır olduğunu belirterek, ülkeye gelen bağışların hızlı ulaşımını sağlamak amacıyla çalışmalar başlattıklarını dile getirdi. İşgal saldırıları sonucu yerinden edilenlere ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“İsrail’in saldırıları nedeniyle 118 bin kişi yerlerinden oldu ve bu kişiler 778 farklı sığınma merkezine yerleştirildi. Ancak gerçek rakam bu sayının çok üzerinde ve bu sayı bir milyona ulaşabilir.”

Mikati, işgal güçlerinin yoğun bombardımanları nedeniyle özellikle güney kentlerinden, Bekaa bölgesinden ve başkent Beyrut’un Dahiye semtinden yaşanan hızlı göçlerin ülke üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu belirtti. Başbakan, "Ülke içindeki göç edenlerin sayısı bir milyona ulaşabilir. Lübnan'da tarihin en büyük göç dalgası yaşanıyor; bu göç dalgası, birkaç gün içinde bir milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kalması anlamına geliyor," dedi.

Kaynak: Haber Merkezi