LGS kapsamında merkezi sınavla öğrenci alacak okulların bu yılki kontenjanları ve geçen seneki yüzdelik dilimleri E-Okul sistemi üzerinden açıklandı. Öğrenciler ve veliler tercih yaparken izlemeleri gereken adımlar konusunda bilgilendirildi. Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Sinan Kılıç, tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları vurguladı.

Ailelerin Tutumları ve Tercih Süreci

Kılıç, tercih sürecinde karşılaşılan çeşitli aile profillerini anlatarak, ebeveynlerin tutumlarının önemine dikkat çekti. "Sonuçların açıklanmasıyla beraber tercih sürecindeyiz. Bu yüzden ilk olarak ele alınması gereken husus, ebeveynlerin tutumlarıdır," dedi. Kılıç, aşırı baskıcı, koruyucu, hoşgörülü ve istişareyle karar alınan çeşitli aile gruplarının olduğunu belirtti.

Kılıç, "En olumlu ve ılımlı aile grubu kararların istişare ile yapıldığı aile ortamıdır. Aşırı baskıcı veli tiplerinden dolayı çocuklar kendi görüş ve düşüncelerini ifade edemiyor. Aşırı koruyucu velilerde ise çocuk, tercih sürecinde dışarıda tutuluyor. Hoşgörülü ailelerde ise tüm sorumluluk çocuğa bırakılıyor, bu da sağlıklı bir karar vermeyi zorlaştırıyor," diye konuştu.

Öğrencinin İlgi ve Yetenekleri

Kılıç, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. "Çocuğun Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ve Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ile adrese dayalı liselerin puanını baz alarak tercih yapmalıyız. İlgi ve yeteneklere yönelik spor ve sanat liseleri, özel programlı okullar, imam-hatip liseleri, normal Anadolu liseleri ve mesleki eğitim merkezleri gibi seçenekler dikkate alınmalıdır," ifadelerini kullandı.

Tercih Süreci Takvimi

Kılıç, tercih süreci takvimi hakkında da bilgi verdi. "Tercihler 17 Temmuz'a kadar devam edecek. 22 Temmuz'da ilk başvuruların ilanı yapılacak. 22-26 Temmuz arası birinci nakil başvuruları başlayacak ve 29 Temmuz'da sonuçlar açıklanacak. 29 Temmuz - 2 Ağustos arası ikinci nakil başvuruları başlayacak ve 5 Ağustos'ta sonuçlar açıklanacak," dedi.

Adrese Dayalı OBP Puanlı Başvuru

Kılıç, adrese dayalı OBP puanlı başvuru yapmadan merkezi tercih yerleştirme sisteminin açılmayacağını belirtti. "Öğrencinin evine yakın okullardan en az birini tercih etmesi gerekiyor ki LGS puanıyla girilebilen okullara başvuru yapılabilsin. Adrese dayalı yerleşimlerde 5 okul tercihi yapılabilir ve bunlardan 3 tanesi aynı gruplandırma içinde olmalıdır," ifadelerini kullandı.

Yerleşmede Öncelik Merkezi Sınav Puanı

Kılıç, "Öğrenciler merkezi sınav puanıyla alım yapan liseleri tercih edebilirler. En fazla 10 tercih yapabilirler ve yerleşmede öncelik merkezi sınav puanına verilir. Puanın yettiği okullar tercih edilmelidir. Ayrıca pansiyonlu okullar için de başvurular yapılabilir," diye konuştu.

Gerçekçi Tercihlerin Önemi

Kılıç, "Öğrencilerin kendi puanlarını baz alarak gerçekçi bir başvuru yapmaları önemlidir. Tercihler arasındaki farkı çok açmamalı, yüzdelik dilime göre tercih yapılmalıdır. Sınav puanı yerine ülke geneli yüzdelik dilimine bakılmalıdır," dedi.

Kaynak: İLKHA