Hazine ve Maliye Bakanlığı ekipleri, kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere yönelik denetimlerini derinleştiriyor. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü bu denetimlerde, kuyumculuk sektörüne yönelik temmuz ayında başlatılan fiili envanter çalışmaları sürüyor.

Bakan Şimşek’in kayıt dışı ekonomiye karşı mücadelenin devam etmesi talimatı doğrultusunda, vergi müfettişleri ve gelir uzmanları, bu kez 36 ildeki büyük ve riskli kuyumcu işletmelerinde kapsamlı denetimler gerçekleştirdi.

Altınların Gerçek Gramajı Kontrol Edildi
Denetimler sırasında, kuyumcuların stokları sayıldı, faturasız altın ve değerli taş alım satımı olup olmadığı araştırıldı. İşletmelerin, altınların gerçek gramajını faturaya yansıtıp yansıtmadığı, yetki belgeleri olmadan döviz alım-satımı yapıp yapmadıkları incelendi. Ayrıca, başka kişilere ait POS cihazlarının kullanımı gibi çeşitli usulsüzlükler de kontrol edildi.

"Dürüst Mükellefin Yanındayız"
Bakan Şimşek, denetimlerle ilgili yaptığı açıklamada, kayıt dışı ekonomiyle kararlılıkla mücadele ettiklerini belirterek, "Vergide adalet ilkemiz doğrultusunda, yüksek kazanç elde eden ancak düşük gelir beyan eden büyük ve riskli mükellefleri incelemeye devam ediyoruz. Dürüst mükelleflerin her zaman yanındayız, denetimlerimiz artarak sürecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA