Ziraat Yüksek Mühendisi Durmaz, alım gücündeki düşüşe rağmen halkın dini vecibelerini yerine getirmek için kurban alımına olan talebinin devam ettiğini vurguladı. Ayrıca, hayvan fiyatlarının düşürülmesi konusunda hükümete önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Gençlerin tarım ve hayvancılığa olan ilgisinin artırılması gerektiğini söyleyen Durmaz, bu alanlara gerekli desteğin verilmesinin önemini vurguladı.

7C87E481 B5A0 4Fc4 B45F E528B46Ecd01

Nimetullah Durmaz

"Alım Gücünün Düşmesi Piyasayı Etkiliyor"

Durmaz, Batman'da Kurban Bayramı için yeterli miktarda büyükbaş ve küçükbaş hayvan olduğunu belirterek, "Ancak vatandaşın alım gücünün düşük olması işi biraz aksatmaktadır. Bir koyunun ortalama 10 bin lira olması, büyükbaş bir hissenin 17-18 bin liralardan başlaması ve vatandaşın düşük alım gücü, süreci olumsuz etkiliyor. Alım gücünün artması ya da piyasanın düzelmesiyle bu iş daha canlı hale gelecektir." dedi.

"Kurban Fiyatları Biraz Düştü"

Durmaz, yaşanan sıkıntılara rağmen vatandaşların dini vecibelerini yerine getirmek için kurban alımına talep gösterdiğini belirterek, "Son günlerde kurban fiyatları biraz düştü. Batman piyasasında kurbanlık ihtiyaçlarını karşılayacak yeteri kadar hayvanımız var, hatta fazlası bile mevcut. Bazı hayvan sahiplerimiz hayvanlarını İstanbul gibi büyük şehirlere de gönderiyor." diye konuştu.

"Gençler Tarım ve Hayvancılığa Özendirilmeli"

Durmaz, hayvancılığın artması için hükümetin bu alanı teşvik etmesi gerektiğini ifade ederek, "Hayvancılık maalesef sadece yaşlılarımız tarafından yapılıyor. Gençlere yönelik çalışmalar yapılmalı. Okullarda tarım ve hayvancılık derslerinin tekrar geri getirilmesi gerekiyor. Bu sayede gençlerimizin tarım ve hayvancılığa ilgisi artacaktır." dedi.

"Çiftçiliğe ve Hayvancılığa Büyük Destek Verilmeli"

Durmaz, et fiyatlarının düşürülmesi için kalıcı adımlar atılması gerektiğini belirterek, "Et fiyatlarının düşmesi için ithalat geçici bir çözümdür. Kalıcı bir çözüm değildir. Hükümet dışarıdan et, hayvan, yem ve saman getirebilir ama esas olan yerli çiftçiyi desteklemektir. Yerli çiftçi kâr ettiğinde, bunun geri dönüşü olacaktır. Devletin çiftçiye büyük destek sunması gerekiyor. Hayvancılığı ve tarımı destekleyen primlerin artırılması gerekiyor. Buzağı, anne, anaç, süt ve arıcılık desteği gibi her türlü hayvancılık desteği cazibeyi artıracaktır. Bu durum hayvancılığın artmasına ve gençlerin bu alana yönelmesine yol açar. Bir ülkenin kalkınması, tarım ve hayvancılığın kalkınmasıyla eşdeğerdir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: (İLKHA)