Kurban Bayramı öncesinde, hem kurbanlık hayvan alımında hem de kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulunan veteriner uzmanlar, kurban kesimi sırasında hayvanların strese maruz kalmaması gerektiğini belirtti.

Kurbanlık hayvanların kesim alanına götürülmesi ve kesilmesi esnasında dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayan uzmanlar, kesim işlemlerinin Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun izin verdiği kesim alanlarında veya köylerde belirlenmiş ve hazırlanmış yerlerde yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kesim yerlerinde yeterli ve basınçlı su bulunması ve kesilen hayvanları asmak için gerekli düzeneklerin kurulması gerektiğini vurguladılar.

Uzmanlar, kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:

  • Kulak küpesi ve pasaportu olmayan hayvanlar satın alınmamalı.
  • Kurbanlık hayvanın genel sağlık durumu iyi olmalı ve hayvanda kısmi veya genel felç, yara, vücutta şişlikler gibi belirtiler olmamalı.
  • Kurbanlık hayvan küpeleri en yakın İl/İlçe Müdürlüğü'ne teslim edilmelidir.
  • Kurbanlık hayvanların kesimi gelişigüzel yerlerde, cadde ve sokaklarda yapılmamalı, sadece izin verilen kesim yerlerinde gerçekleştirilmelidir.
  • Kendi bahçelerinde kesim yapanlar, kurban atıklarını kedi ve köpek gibi hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömmelidir.
Kaynak: (Haber Merkezi)