Karacadağ bölgesi, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa sınırlarında konumlanmış olup, havaların ısınmaya başladığı nisan ve mayıs aylarında besiciler küçükbaş hayvanlarını yaylalara götürüyor.

Kuraklık sonucu yaşanan su kıtlığı sebebiyle besicilerin su taleplerine cevap vermek amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, bölgede harekete geçti. Bu çerçevede, hayvanlar için 5 ve 10 ton kapasiteli 44 su deposu ve 37 suvat (hayvan içme suyu tesisi) inşa edildi.

Binlerce küçükbaş hayvanın susuzluk ihtiyacını karşılamak üzere her gün tankerlerle 200 ton su mera ve yaylalara ulaştırılıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nihat Nurbaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikliği, yüksek sıcaklıklar ve 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin etkisiyle yer altı su kaynaklarının ve akarsuların sıkıntı yaşadığını belirtti.

Besicilerin içme suyu temini konusunda zorluklar yaşadığını ifade eden Nurbaki, özellikle Karacadağ bölgesinde mera ve yayla hayvancılığı yapanların su sorununun büyük olduğunu söyledi.

Nurbaki, "Hayvanlar otlayabilir ve yayılabillir ancak susuz kalamazlar. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla kuyu kazdılar, fakat bu kuyular yetersiz kaldı. Biz de bu durumu gözlemledik." diyerek, yaptıkları çalışmalar neticesinde 44 su deposu ve 37 suvat inşa ettiklerini aktardı.

Nurbaki ayrıca, "Hayvanlar için su sağlanmasını ve böylece et ve süt veriminden faydalanmayı sağlamak önemlidir. Taşıma suyla değirmen dönmez sözüne rağmen, biz hayvanları taşıma su ile hayatta tutuyoruz. Gelecek yıl daha fazla projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bölgede gerektiğinde güneş enerjisiyle çalışan sondajlarla su sorununu çözmeyi hedefliyoruz. Karacadağ bölgesinde mera ve yaylada hayvancılıkla uğraşanlar için günlük 200 ton su taşıyoruz. Vatandaşlarımızın hayvanlarına rahatça su sağlayabilmeleri için bu hizmeti sunuyoruz." dedi.

Bölgede hayvancılık yapan Rıfat Yavuzer, son üç yıldır su sıkıntısı yaşadıklarını ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin tankerlerle su taşıdığını belirtti. Yavuzer, "Su olmazsa hayvanlarımızı satmak zorunda kalırız. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ediyoruz. Su gelmezse zor durumda kalırız." şeklinde konuştu.

Besici Kamil Yavuzer ise 50 yıldır hayvancılık yaptığını ve haziran ayından kasım ayına kadar yaylada kaldıklarını belirtti. Yavuzer, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sayesinde tankerlerle su getiriliyor. Bu desteğe sahip olmasak hayvanları burada büyütemeyiz. Devletimize ve belediyemize teşekkür ederiz." dedi.

8-1

7-5

6-5

5-8

4-16

3-23

2-31

1-35

Kaynak: (AA)