Enver Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, "İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik"in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bu düzenlemenin büyük bir yenilik olduğunu vurguladı.

Aydın, bu karar doğrultusunda il ve ilçe seviyesinde komisyonlar kuracaklarını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Kent genelinde kurulacak komisyonlar aracılığıyla Bakanlığımızın uzaktan tespit yöntemleriyle parseller üzerinde incelemeler yapacağız. Bu yıl arazilerde ilk tespit çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Gelecek yılın sonuna kadar işlenmediğini tespit ettiğimiz, tarımsal faaliyet yürütülmeyen tarım arazilerini, komisyonlar aracılığıyla bölgemizdeki diğer çiftçilere ve üretici örgütlerine kiralayacağız. Bu süreçte elde edilen gelir ise arazi sahibinin hesabına aktarılacak."

A W275163 04 Scaled

"Kentte toplam 1 milyon hektarın üzerinde arazi var"

Aydın, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre, kentte bu yıl 263 bin hektar alanın işlendiğini, ancak 112 bin hektar alanın kayıt dışı kaldığını belirtti.

Kentte toplamda 1 milyon hektarın üzerinde arazi varlığı bulunduğunu ifade eden Aydın, "Bu arazilerin 340 bin hektarı mera alanlarından oluşuyor. 375 bin hektarı ise tarıma uygun alanlardan oluşmakta. ÇKS verilerine göre 263 bin hektar alan bu yıl işlenmiş durumda. Geriye kalan kısım ise tarımsal faaliyetlerin yapılmadığı alanlardan oluşuyor. Bakanlığımızın tarım arazilerinin etkin kullanımıyla ilgili proje kapsamında, hibe ve tohum desteği gibi çeşitli projelerle bu alanları tarıma kazandırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, ÇKS'ye kayıtlı olup işlenmeyen tarım arazilerini, yeni yönetmelik doğrultusunda işleyecek kişilere kiralayarak tarıma kazandıracağız," dedi.

Kaynak: AA