Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) Cumhurbaşkanlığı açıklamasına göre, Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs konusunda iki devletli çözüm yaklaşımını Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye’nin desteklediğini hatırlattı. Tatar, "Kıbrıs meselesinde izlediğimiz yeni dönemin politikaları doğrudur ve haklıdır. Hiçbir kuşku yoktur ki, bu süreç kararlılıkla sürdürülecek ve hedefe ulaşılacaktır" dedi.

Tatar, Kıbrıs'ta iki ayrı devlet bulunduğunu ve bu iki devletin işbirliği yaparak halkların barış ve güven içinde bir uzlaşıya varması gerektiğini belirtti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 2021 yılında Cenevre'de düzenlenen gayriresmi "5+BM" Kıbrıs konferansını hatırlatan Tatar, bu toplantıda sundukları önerilerin Rum tarafı tarafından dikkate alınmadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı, 2022 yılında sunduğu iki devletli çözüm paketinin de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından olumlu karşılanmadığını ifade etti. Türkiye ve KKTC’nin, resmi müzakerelere başlamadan önce Ada'daki iki taraf arasında ortak zemin olup olmadığını belirlemek üzere BM'nin temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın görev yapmasına onay verdiğini hatırlatan Tatar, müzakereler için en önemli ön şartlarının Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin tanınması olduğunu yineledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, eylül ayı sonunda New York’ta Kıbrıs meselesinin yeniden gündeme geleceğini belirterek, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı çağrıların ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 2024'te yayımladığı Kıbrıs tezkeresinin bu konuda net olduğunu vurguladı. Tatar, "Ana vatan Türkiye, Kıbrıs'ta iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğunu vurgulayarak KKTC’nin uluslararası alanda tanınması çağrısında bulunuyor" dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve uluslararası statüsünü kabul etmeye yanaşmamasının, Kıbrıs meselesinin çözümünü zorlaştıran temel unsurlar arasında yer aldığını belirten Tatar, "Bu yanlış tutumlarını New York görüşmelerinde bir kez daha kendilerine ifade edeceğiz ve haklı duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz. İzlediğimiz yol doğru ve haklıdır, bundan en ufak bir şüphemiz yoktur" diye konuştu.

Tatar, Kıbrıs'ta iki devletin var olduğunu ve bu gerçeği kabul ederek iki halkın ilişkilerini barış ve güven içinde geliştirecek bir uzlaşıya varılması gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Kaynak: AA