ABD’nin New York kentinde BM 79. Genel Kurul toplantılarına katılan Tatar, dönüşte Ercan Havalimanı’nda Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Ercan Havalimanı’nda açıklama yapan Tatar, BM gözetiminde Türkiye, KKTC, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) katılımıyla 4+1 formatında bir toplantının gündeme gelebileceğini belirtti. Kıbrıs’ın geleceği ile ilgili istişarelerin yapılabileceği bir ortamın sağlanabileceğini ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve uluslararası statüsünün teyit edilmediği sürece resmi müzakere masasına oturmayacağını yineledi.

BM Genel Sekreteri Guterres’e, federasyon çözümünün artık bir seçenek olmadığını ilettiklerini belirten Tatar, bu süreçte iletişim kanallarını koparmayacaklarını vurguladı. Ayrıca, Kıbrıs Türk toplumuna uygulanan ambargolar ve Rum tarafının baskılarını da BM yetkililerine aktardıklarını dile getirdi.

Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres'in, Rum liderle gayri resmi bir yemekte buluşma teklifine olumlu yanıt verdiğini ifade ederek, bu buluşmanın Kıbrıs müzakereleri kapsamında olmadığını, ancak gayri resmi bir görüşme olması nedeniyle teklifi kabul ettiğini belirtti.

New York temasları sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız ile de önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Tatar, ABD'de yaşayan Kıbrıslı Türklerle de buluşma fırsatı bulduklarını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi