Katılımcıların %23,2'si tüketim alışkanlıklarında bir değişiklik olmadığını ifade ederken, %18,8'i ise bitki çayı tüketmediğini dile getirdi. Araştırmada, %36,2'sinin keyif almak, %34,1'inin bağışıklık ve sindirim sistemi desteği için bitki çayı tükettiği, %15,9'unun kilo vermek, %11,6'sının sakinleşmek ve %2,2'sinin uyumak amacıyla bu çaylara yöneldiği tespit edildi.

Peki, bitki çayı tüketiminde nelere dikkat edilmeli? Bu çayların faydalarının yanı sıra riskleri de var mı?

Bitki Çayları Masum mu?
Uzmanlar, doğallığıyla tercih edilen bitki çaylarının bilinçsizce tüketilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Satın alımda aktarlara güven yaygın olsa da poşet çay kullanımı da oldukça fazla. Özellikle bağışıklık sistemini desteklemek ya da metabolizmayı hızlandırmak isteyenler bu çayları sıklıkla tercih ediyor.

Uzmanlardan Tavsiyeler
Diyet uzmanları, farklı bitki çaylarının etkileri ve risklerini şu şekilde açıklıyor:

  • Yeşil Çay: Metabolizmayı hızlandırsa da içeriğindeki kafein, hipertansiyon ve çarpıntıya neden olabilir. Bu rahatsızlıkları olanlar günde 1-2 fincandan fazla tüketmemeli.

  • Kekik Çayı: Sindirim ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelse de tansiyon düşürücü etkisi, yüksek tansiyon ilaçlarının etkisini artırabilir. Uzman kontrolünde tüketilmeli.

  • Ekinezya: Bağışıklık güçlendirici etkisiyle yaygın kullanılan bu çay, bazı ilaçlarla etkileşime girip alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle ilaç kullananlar dikkat etmeli.

  • Zencefil: Soğuk algınlığı ve sindirim sorunlarına faydalı olsa da hamilelikte yüksek dozda tüketimi düşük riskini artırabilir. Safra rahatsızlığı olanlar uzman gözetiminde tüketmeli.

  • Sinemaki Çayı: Kabızlık tedavisinde etkili ancak 3 haftadan uzun süre tüketildiğinde bağırsak hasarına neden olabilir.

  • Adaçayı: Soğuk algınlığı ve ağız enfeksiyonlarında etkili bir seçenek olsa da hamilelikte kasılmalara neden olabilir. Uyku eğilimi artırdığı için sakinleştirici kullananlar da dikkat etmeli.

  • Zerdeçal: Kanser tedavisinde destekleyici olsa da safra kesesi taşı olan kişiler tarafından kullanılmamalı.

  • Kuşburnu: Bağışıklık sistemini destekler, ancak günde üç fincandan fazla tüketimi alerjik reaksiyonlara ve tahrişe yol açabilir.

Kaynak: İLKHA