Kilis'te 25 yıldır aktarlık yapan 59 yaşındaki Ahmet Dokuzoğlu, zahterin özellikle kış aylarında şifa kaynağı olarak ilgi gördüğünü belirtti. Zahterin, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilindiğini söyleyen Dokuzoğlu, aynı zamanda zahterin çayının yapıldığını ve zeytinyağı ile kahvaltılarda da tüketilebileceğini söyledi.
Dokuzoğlu, Kilis ve çevre illerde toz halindeki zahterin zeytinyağı ile kahvaltıda ve kurutulan zahterin ise demlenerek çay şeklinde tüketilebildiğini belirtti. Dokuzluoğlu, “Kilis'te zahter her gün kahvaltıda mutlaka yer alır. Zahter, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Bunun yanı sıra zahterin salamurası yapılır, kış aylarında çayı demlenir ve içilir” dedi.
“Zahter hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de kalp sağlığını koruyor"
Zahterin bağışıklığı da kuvvetlendirdiğini ifade eden Dokuzoğlu, “Zahter, hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de kalp sağlığını koruyor. Halkımız zahteri bir lezzet kaynağı olduğu kadar şifa kaynağı olarak da görüyor” şeklinde konuştu.
"Dağlarda kendiliğinden yetişir, ekimi veya ilaçlaması yapılmaz"
Zahterin her yaştan insan tarafından tüketilebileceğini belirten Dokuzoğlu, “Zahter, 2 yaşındaki bir çocuktan 70 yaşındaki bir bireye kadar herkes tarafından tüketilen bir bitkidir. Doğal haliyle dağlarda kendiliğinden yetişir. Ekimi veya ilaçlanması yapılmaz, tamamen doğaldır” diye konuştu.