Bu yıl tarımda yeni bir döneme giren bakanlık, su ürünleri, hayvancılık ve bitkisel üretime yönelik destek modellerini devreye soktu. Ayrıca, kullanılmayan tarım arazilerinin sezonluk tarımsal üretim için kiraya verilmesi kararlaştırıldı.

Hangi araziler kiraya verilecek?
Devlete ait olan tarım arazileri hariç, iki yıl boyunca işlenmemiş özel mülkiyete ait tarım arazileri, tarımsal üretim amacıyla kiraya verilebilecek.

Tarım Orman Çiftçi Çifçi Buğday Pamuk Mısır Hasad Arsa Tarım Arsası Ekim (8)

Araziler nasıl tespit edilecek?
Tarım ve Orman Müdürlükleri bünyesindeki komisyonlar, uydu görüntüleri ve arazi incelemeleriyle işlenmeyen arazileri belirleyecek. Hasat dönemleri de göz önünde bulundurularak 1 Eylül'den 31 Ağustos'a kadarlık süre değerlendirmeye alınacak.

Tarım Orman Çiftçi Çifçi Buğday Pamuk Mısır Hasad Arsa Tarım Arsası Ekim (9)

İşlenmeyen araziler nerede ilan edilecek?
İşlenmeyen tarım arazileri, il ve ilçe müdürlüklerinde, muhtarlıklarda ve müdürlüğün internet sitesinde ilan edilecek. Arazi sahipleri, bu listelere ilan süresince itiraz edebilecek.

Tarım Orman Çiftçi Çifçi Buğday Pamuk Mısır Hasad Arsa Tarım Arsası Ekim (10)

Kiralama nasıl yapılacak?
Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama dışında bırakılırken, ekonomik değeri olmayan araziler de kiralanmayacak. Kiralanacak arazilerin kira bedeli, komisyon tarafından belirlenecek rayiç bedelin altında olmayacak.

Tarım Orman Çiftçi Çifçi Buğday Pamuk Mısır Hasad Arsa Tarım Arsası Ekim (4)

Kimler başvurabilecek?
Kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama formunu doldurarak il müdürlüğüne başvuracak veya başvurularını Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden yapabilecek. Öncelik, araziye yakın yerleşimlerde yaşayanlara ve sivil toplum kuruluşlarına verilecek.

Tarım Orman Çiftçi Çifçi Buğday Pamuk Mısır Hasad Arsa Tarım Arsası Ekim (7)

Kira bedeli nasıl ödenecek?
Kira bedeli arazi sahibine ödenecek. Eğer arazi maliki bulunamazsa, kira bedeli kamu bankalarında açılacak bir hesapta biriktirilecek.

Tarım Orman Çiftçi Çifçi Buğday Pamuk Mısır Hasad Arsa Tarım Arsası Ekim (1)-1

Kiracılar destek alabilecek mi?
Kiralanan araziler bakanlığın kayıt sistemlerine işlenecek ve kiracılar tarımsal desteklerden faydalanabilecek.

Kiraya Verilecek Tarim Arazileriyle Ilgili Detaylar Belli Oldu D61Aec8E

Kaynak: AA