Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Milliyet’e yaptığı açıklamada, yeni dönemde kira artışlarının yüzde 65 civarında olacağını, ancak bu oranın üzerinde zam yapılamayacağını belirtti. Özelmacıklı, ev sahiplerinin sınırsız kira artışı yapma hakkına sahip olmadığını ve ara zam yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Yüzde 65’in Üzerinde Zam Yapılabilir mi? Kirada Uyarlama Mümkün mü?

Son iki yılda kira artış oranı yüzde 25 olan kiracılar ile yeni kiracılar arasındaki kira farkının ciddi şekilde arttığını söylemek mümkün. Bu durum, birçok davaya ve arabuluculuk sürecine yol açtı. Ülkede 200 bini aşkın kira davası olduğu belirtiliyor. Eski kiracılar ile yeni kiracılar arasındaki farkın TÜFE düzenlemesiyle kısa sürede kapanması mümkün değil.

Beş yılı geçen kira sözleşmeleri kira tespit davasına konu olurken, on yılı aşan sürede ise tahliye davaları açılabiliyor. Alternatif olarak, kiracılar mal sahipleri ile anlaşma yoluna giderek yüzde 25’in üzerinde kira artışları yapabiliyorlar. Eski kira bedelleri piyasa rayicine göre düşük kalanlar, TÜFE üzerinden değil de yüzde 100-150 oranında artış yaparak mal sahibi ile uzlaşıyor. Mal sahipleri, elde ettikleri kiraların düşük olması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyorlar. Bu durum, her iki taraf açısından bazı sorunlara yol açıyor.

Kira Fiyatları Ne Kadar Oldu?

  • İstanbul: Kira fiyatları son bir yılda yüzde 50 arttı. Ocak ayında metrekare fiyatı 170-180 TL iken, şimdi 210-220 TL seviyelerine çıktı. 100 metrekarelik bir dairenin kira fiyatı 22 bin TL'ye, sıfır dairelerde ise 28 bin TL'ye kadar yükseldi.
  • Ankara: Kira artışı yüzde 70 seviyelerinde. Ocak ayında metrekare fiyatı 125 TL iken, Haziran ayında 170 TL'ye ulaştı.
  • İzmir: Yıllık kira artış oranı yüzde 60 seviyelerinde kaldı. Metrekarede kira fiyatı 200 TL seviyelerine çıktı.

‘Kiralarda Tansiyon Eylülde Artacak’

Yaz aylarının gelmesiyle kiralarda tansiyon biraz daha azalıyor. Öğrenci evlerinin boşalması ve tayinler nedeniyle göçler yaşanabiliyor. Ancak asıl tansiyon eylül ayında artacak. Kentsel dönüşüm ve iç talep artışı, özellikle İstanbul'da kira fiyatlarını etkilemeye devam edecek.

Kaynak: (Haber Merkezi)