Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "e-Devlet kullanıcıları kira sözleşmelerini yıl sonuna kadar e-Devlet kapısı üzerinden yapabilecekler" dedi. Peki, kira sözleşmelerinin e-Devlet'e entegrasyonu nasıl sağlanacak? Bu düzenleme piyasayı nasıl etkileyecek? Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasıyla hedeflenen nedir?

E-Devlet'e Entegrasyon Nasıl Olacak?

Konu hakkında milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şunları söyledi:

"e-Devlet üzerinden kira sözleşmelerinin yapılması önceden planlanmış bir düzenlemeydi. Bu düzenleme, kayıt dışı ekonomiyle mücadele eylem planı kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanmıştı.

Hukuki, idari ve teknik önlemler arasında, kira sözleşmelerinin sisteme kayıt altına alınmasıyla ilgili önemli bir madde yer alıyordu. Takvimin bitiş tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlenmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Risk Analiz Genel Müdürlüğü ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü entegrasyonu çerçevesinde planlamalar yapıldı.

Amaç, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden düzenlenmesidir. Elektronik düzenleme sayesinde kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden tarafların mutabakatıyla imzalanması hedefleniyor. Kira sözleşmeleri e-Devlet sistemi üzerinden oluşturulacak. Bu süreçte kira sözleşmesi bitiş tarihi, kiralama yapılan gayrimenkulün kira süresi, kira artışıyla ilgili maddeler gibi bilgiler sisteme girilecek. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden kiralama yapılacak taşınmazın bilgileri alınacak.

'Kira Sözleşmesi e-Devlet'te Doldurulacak'

Sisteme eklenecek modül, e-Devlet üzerinden kira sözleşmesinin doldurulması şeklinde çalışacak. Kiracı ile mal sahibi arasında yapılacak sözleşmelerde istenen veriler sisteme girilecek. Kira başlangıç tarihi, kiralama süresi, kira artışıyla ilgili maddeler belirtilecek. Kira sözleşmesinde ek dokümanlar varsa bunlar eklenecek. Kefillik veya gayrimenkulün bazı özellikleri ile ilgili ek şartlar da sisteme girilebilecek.

Amaç Nedir?

Buradaki amaç, kayıt dışı ekonomiyi azaltmak, kiracı ve mal sahibinin ödemelerinin takibini sağlamak, kiralama ile ilgili doğru bir değer haritası oluşturmak ve kira gelir beyanı vermeyenlerin sayısını azaltmaktır.

Ne Zaman Hayata Geçecek?

Henüz hizmet e-Devlet menülerinde yok. Düzenlemenin eylül, ekim aylarında devreye girmesi ve yeni yıl itibarıyla zorunlu hale gelmesi bekleniyor. Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması sistem açısından önemli bir süreç. Sistemdeki sözleşmelerde çeşitli sorular çıkacaktır. Kira sözleşmelerinde birçok özel madde var ve bu maddelerin yazılması standart sözleşmelerde zor olabilir, ancak basit sözleşmeler vatandaşlar tarafından kullanılabilir.

'Barkodlu Belgeler Oluşturulabilir'

Barkodlu belgeler oluşturulup kira sözleşmesinin doğruluğu teyit edilebilir. Bu, kira sözleşmelerindeki sahte beyanları ve usulsüzlükleri engelleyebilir.

'Emlak İşletmelerine de Yetki Verilmeli'

Düzenlemede emlak işletmelerinin de rol alması ve kira sözleşmelerinin e-Devlet sistemine entegre edilmesi önemlidir. Emlak işletmeleri sisteme dahil edilirse, bu entegrasyon sahada daha verimli hale gelebilir.

'Piyasaya Olumlu Katkıları Olacak'

Düzenlemenin kira sözleşmelerinin kayıt altına alınması açısından piyasaya olumlu katkıları olacaktır. Web Tapu’da da bazı yetki tanımlamaları yapıldı. Emlak işletmelerine kiraya verme yetkisi veya başkası adına kira sözleşmesi yapma yetkisi tanımlandı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nde bu altyapının hazırlandığını tahmin ediyoruz. Umarız ki bu entegrasyon, ileride birçok e-Devlet işlemine de entegre hale gelerek faydalar sağlar.”

Editör: Murat Tanrıkulu